Yazılıma başlamadan önce ilk olarak geliştirmeyi çalıştığım özellik 10 parmak klavye kullanımıydı. Sadece yazılım sektöründe çalışanlara değil, bilgisayar başında iş yapan bütün meslek gruplarındaki arkadaşlara tavsiye ediyorum. Peki 10 parmak yazınca ne oluyor veya ne gibi kazanımlar elde ediyoruz. İnsan pragmatik bir varlık ne kadar bunu kabul etmesekte bir yarar veya fayda görmediğimiz şeylere zaman harcamayı sevmeyiz. Bu yüzden ne gibi faydaları var konusunu aşağıda anlatmak istiyorum.
10 parmaktaki temel amaç, klavyeye bakmadan düşüncelerimizin doğru ve seri şekilde yazıya geçirilmesidir. Düşüncelerinizin akışında bir bütünlük ve düzen sağlamak istiyorsak mutlaka konuya konsantre olmamız gerekiyor. Her tuş vuruşunda klavyeye bakarsak nasıl odaklanacağız! odaklanmamız mümkün değil. Konsantrasyon ile bilgisayar başında iş yapmak istiyorsanız mutlaka klavyeye bakmadan yazmanız gerekiyor.
Konsantrasyonun sağlanması için temel geliştirmemiz gereken şey, yapılan eylemi veya süreci bilinçli bir eylem olmaktan çıkarıp, bilinçaltı ile yapılmasını sağlamaktır. Örneğin araba sürmek, bisiklete binmek vs. Hülasa, 10 parmak kullanımı ile gelişmesini istediğimiz temel yetenek yazma sürecimizin bilinç altına işlemesidir. Bilinçaltına işlemiş süreçler, bilinçli yapılan eylemlere göre kısa sürede ve daha doğru şekilde yapılırlar. Bilinçaltımıza bakmadan yazmayı yerleştirirsek hem hızlı ve hemde hatasız işlemler yapabiliriz.
10 parmak yazmak sadece bir terim, bilgisayar başında yazı yazarken klavyeye bakmadan yazma eylemini tanımlıyor. 10 parmak yazmak için bütün 10 parmağınız kullanmanız gerekmiyor. Altı veya sekiz parmakla da klavyeye bakmadan yazabilirsiniz.
10 PARMAK KULLANMANIN FAYDALARI
Zaman ve Doğruluk:
Günlük bir saat bilgisayar başında yazı yazıyorsunuz diyelim, yazma hızınızın iki katına çıkarırsanız bu süreyi 30 dakikaya, üç katına çıkarırsanız 20 dakikaya düşürmüş olacaksınız. Gün içinde 40 dakikalık bir süre kazanmış olacaksınız, gün içindeki hesaba göre çok fazla olduğunu düşünmeyebilirsiniz ancak bu hesabı yıl bazında yaptığımız zaman, ortalama 200 iş günü çalışmış olduğunuzu varsayarsak yılda 170 saat gibi bir süre kazanmış olacaksınız.
Hızlı yazmayla elde edeceğiniz diğer bir fayda, kelimelerin hatasız veya doğru yazılmasıdır. 10 parmak klavye kullanmaya başladığınız zaman backspace veya silme tuşuna basmak ihtiyacınız çok azalacak. Yazmış olduğunuz metinleri daha hatasız şekilde yazıya geçirmiş olacaksınız. Doğru bir şekilde yazmaya başlayınca ek olarak yazıdaki hataları daha rahat bulabileceksiniz.
Konsantrasyon: Klavyeye bakmadan yazmaya başladığınız zaman bilinçaltınıza bu yeteneğiniz işlenecek bu şekilde her defasından bilinçli olarak bir eylem gerçekleştirmek zorunda kalmayacaksınız ve bunun sonucunda da yaptığınız işe daha fazla konsantre olacaksınız.
Enerji, Sağlık ve Ergonomi: 10 parmak ile yazılırken ellerde yukarıda salınım yaparak durur yani parmaklarınızı sıkmak zorunda kalmazsınız eğer 10 parmak kullanmıyorsanız her tuş vuruşunda parmağınızı biraz germek zorunda kalırsınız. 10 parmak kullanımıyla parmaklarınız klavyeye vuruş esnasında çok fazla gerilme yaşamaz veya bir anlamda vuruş yapmak zorunda kalmaz, parmaklarınız adeta klavye üzerinde dans eder. Bu şekilde günümüzde sıkça rastlanan parmak sinir sorunlarına maruz kalma riskinizi azaltmış olursunuz. 10 parmak yazmak için optimal bir duruş vardır. Bu duruş masa başında sağlık açısından en rahat duruştur. 10 parmak kullanmak için böyle bir duruş almanız gerekecek buda ister istemez duruşunu düzeltecek.
Kariyer: Eğer bilgisayar ile haşır neşir olduğunuz bir işte çalışıyorsanız, işlerinizin hızlı ve kontransyonla yapılmasını sağladığı için mesleğinizde de başarılı olmanızı sağlayacaktır. Kendim açısından eğer ki bir mühendis arkadaş ile çalışacaksam baktığım şeylerden biri arkadaşın 10 parmak kullanımının olup olmadığıdır.
Zayıf Elin Gelişmesi: Eğer sağ eliniz ile yazıyorsanız sağ parmaklarınız, eğer sol ile yazıyorsanız sol parmaklarınız daha kuvvetlidir. 10 parmak klavye kullanımı ile birlikte iki elinizle de senkron bir biçimde yazmak zorunda kalacağınızdan dolayı zayıf olan elinizin yeteneği gelişiyor. Bu gelişimi aynı zamanda diğer beyin yarım kürenin daha aktif olarak çalışması anlamına geliyor. İki elinizi 10 parmaktan daha sonra kullanacaksınız hatta bende ben sol elimi hiç kullanmıyormuşum diye düşünmüştüm.
NEREDEN ÖĞRENEBİLİRİM VE NELERE DİKKAT ETMELİYİM
İnternette 10 parmak öğrenme veya programı gibi bir şeyler yazınca çok fazla site mevcut buradan çalışmalarınızı yapabilirsiniz. Eğer zamanınız var ise 10 parmak klavye eğitim veren kurslar mevcut buralara katılmanızın size daha çok yardımı olacaktır. Bende evde kendim çalışacağım diyen arkadaşlara tavsiye niteliğinde bir kaç siteyi ve ipucuyu paylaşmak istiyorum.
İlk önce bu linkteki adrese tıklayarak F Klavye derslerine başlayabilirsiniz. Bu derslerde parmakların genel olarak tek tek işlenmesi üzerine çalıyor. Eğer önceden bütün parmaklarınız çalıştıracak bir işle uğraşmadıysanız büyük ihtimal orta parmak, yüzük parmağı ve serçe parmağınızın kullanımı kısıtlıdır. 10 parmakta bu parmaklar en çok gezen parmaklardır. Bu parmakların önce alıştırılması gerekiyor. Daha sonra aşağıda vereceğim linkten yavaş yavaş metin yazmalarına başlayın. Burada fast fingers tarzı siteleri kullanmanızı tavsiye etmiyorum, kendim kullandım ancak çok fazla verim alamadım. İllaki bu siteleri kullanacağım diyorsanız, yazarken basit modda değil ileri seviyede bu siteleri kullanın. Çünkü basit modda sadece 100 kadar kelime çeşidi var ve bunlar Türkçe’de çok fazla kullanılan kelimeler. Çalışmalarınız yapmak için aşağıdaki siteyi kullanmanızı tavsiye ediyorum.
10 parmak yazmaya ilk başladığınız zaman insanın doğası gereği aceleci ve peşin çalıştığından dolayı çok fazla hıza odaklanıyorsunuz en azından ben ilk başlarda çok fazla hız odaklı çalışıyordum. Mesela 40 vuruş yapayım, 70 olsun vs.. Ama 10 parmak klavyede önemli olan hız değil, bütün parmakları kullanarak klavyeye bakmadan tempolu bir şekilde yazmaktır. Eğer temponuzu kaybederseniz hızınızı da kaybederseniz. Bunun için hızlı değil, hatasız ve tempolu yazmaya gayret edin. Temponuzu oturtmaya başlayınca zaten hızlı yazmaya başlayacaksınız.
Son not olarak eğer kendiniz böyle bir gayretin ve çalışmanın içine girebilecek kadar motivasyonunuzun olmadığını veya zamanınız kısıtlı olduğunu düşünüyorsanız lütfen bunu çocuklarınıza öğretin. Kendilerine ömür boyu bir hediye vermiş olursunuz. Hayatlarını dijital dünyada gezinmek için çok kolaylaştırmış olursunuz.