bylge-logo

    Bylge

    Albino

    Albino Nedir? (Albino Ne Demek?) Latince "beyaz" anlamına gelen "albus" sözcüğünden gelir. Çünkü Albino olan kişilerin derileri, saçları ve tüyleri bembeyazdır

    Picture of the Pow

    Pow

    @pow

    Albino Nedir? (Albino Ne Demek?)


    Latince "beyaz" anlamına gelen "albus" sözcüğünden gelir. Çünkü Albino olan kişilerin derileri, saçları ve tüyleri bembeyazdır. Albino hastalarına bazen halk dilinde abraşta denir.


    Albino


    Albino Hastalığı (Albinizm)


    Albinizm veya abraşlık genetik (ırsi) bir hastalık olup henüz etkili bir tedavisi yoktur. İnsanlarda ve hayvanlarda; derilerinin, saçlarının, kıllarının, tüylerinin, pullarının ve gözlerinin renkli olmasını sağlayan bir boya maddesi (pigment) bulunur. Melanin adı verilen bu renk verici pigmentin eksikliği (yetersizliği, azlığı) veya hiç bulunmaması vücudun bu kısımlarının renksiz kalmasına ve beyaz (ak) olarak görünmesine neden olur. Albino hastalarında (insan veya hayvan) deri çok ince, beyazımsı veya hafif pembemsi, kıllar veya tüyler ise bembeyazdır. Bu hastalarda eğer gözün renkli kısmı olan iris tabakasında da pigment bulunmaz ise kan damarlarından dolayı gözler pembe görünür. Ayrıca gözler ışığa karşı oldukça hassas ve genellikle de astigmattır. Gözlerde ışık hassasiyeti nedeniyle nistagmus (gözlerin titremesi) meydana gelir.


    Melanin pigmenti güneş ışınlarına karşı çok önemli bir koruyucudur. Bu nedenle güneşten gelen zararlı ultraviyole (morötesi) ışınlar albinoların vücutlarına kolay girer. Yukarıda da belirttiğimiz gibi gözleri ışığa karşı çok duyarlıdır ve derileri de güneşte hemen kızarır. Bu nedenle fazla güneş altında kalmaları ölümlerine yol açabilir. Pigment eksikliği bazı albinizm hastalarında bütün vücudu etkilerken bazılarında ise örneğin yalnızca bir tutam saçı etkiler.


    Albinizm tüm insan ırklarında ve pek çok canlı türünde görülür. Ancak bir kaç bin kişide bir oranında (1/17.000) rastlanılan nadir bir durumdur. Bu kalıtsal özellik çekinik (resesif) bir gen aracılığı ile aktarıldığı için bu geni taşıyan kişilerde albinizm görülmeyebilir. Bir kişinin albino olabilmesi için hem annesin hem de babasının bu geni taşıması ve çocuklarına da aktarması gerekir. yalnız anneden veya yalnız babadan gelen albinizm geni hastalık meydana getirmez. Ancak her ikisi de albinizm geni taşıyan bir çiftin çocukları olursa doğacak dört çocuktan birisinin albino olabilme ihtimali bulunmaktadır.

    Published Date:

    December 14, 2020

    Updated Date:

    December 09, 2023