bylge-logo

    Bylge

    Amazon AWS Nedir

    Bu makaleye başlamadan öncelikle şunu söylemek istiyorum, makalenin konusu herhangi bir AWS servisini öğretmek ve göstermek değildir. Makalenin içeriğinde AWS’

    Picture of the Ali Söylemez

    Ali Söylemez

    @alisoylemez

    Bu makaleye başlamadan öncelikle şunu söylemek istiyorum, makalenin konusu herhangi bir AWS servisini öğretmek ve göstermek değildir. Makalenin içeriğinde AWS’’nin ne işe yaradığını ve neden kullanıldığını kendi sektörüm açısından yani web sektörü gözünden değerlendirmeye çalışacağım


    Amazon_AWS_Nedir


    AWS, Amazon Web Service kelimelerinin baş harflerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur AWS için kısa bir tanım yapmak gerekirse, Amazon tarafından verilen güvenli bulut servis platformudur. AWS, işletmelerin ihtiyaçlarından doğacak olan servis ihtiyaçlarını gidermek için veri depolama, veri işleme, içerik sağlama, ağ yapılandırma, yönetim, izleme, güvenlik, analiz, bildirim, mesaj, geliştirme araçları vb.. servislerini içeren sistemlerin bütünüdür.


    Teknolojik olarak ihtiyacınız olacak bir uygulamanın her türlü işlemlerini AWS üzerinde gerçekleştirebilirsiniz. AWS ürün gamı içerisinde 100 den fazla servis bulunmaktadır. Bu servisler içerisinde farklı sektörlerden doğan ihtiyaçların giderilmesi için her türlü servisi bulundurur.


    Amazon_AWS_Nedir


    AWS ’nin web uygulamaları için vermiş olduğu servisleri birkaçını aşağıda maddeler halinde verdim. Aşağıdaki vermiş olduğum servisler AWS ’nin web uygulamaları için sağlamış olduğu servislerini tamamını kapsamıyor ben genel olarak kullanılan servisleri vermeye çalıştım. Bunlar;

    Yukarıdaki saydıklarım AWS’nin bize sunmuş olduklarının sadece küçük bir kısmı. Yukarıdaki yazdıklarımdan da anlaşılacağı gibi Amazon AWS bize günümüz web ve internet dünyasından ihtiyacımız olacak veya olabilecek neredeyse çoğu servisi sağlıyor. Ben yukarıdaki maddeleri kendi kullanımım açısından yazdım ancak eğer sektörünüz web değilde IoT olursa bu durumda IoT Core, IoT Device Management vs servisleri ile size bu alanda ihtiyaçlarınızı gidermenize yardımcı olacaktır.


    Kişisel olarak bylge.com üzerinde ben AWS dışında herhangi bir servis sağlayıcıyı kullanmıyorum. Örneğin; web sitemin statik dosyalarını Amazon S3’te, veritabanımı RDS üzerinde, serverımı EC2 içinde, ORM’mimi Fargate üzerinde çalıştırıyorum. Bunların haricinde AWS üzerinde kullanmış olduğum daha farklı servislerde bulunuyor.


    Amazon_AWS_Nedir


    Neden AWS kullanıyorum?

    Yukarıda da bahsettiğim gibi bylge.com üzerinde yoğun bir şekilde AWS kullanıyorum. Aslında farklı servislerde bu işlem yapılabilir hatta bazı servislerin AWS üzerinde kullandığım servislerden daha iyi olduğunu biliyorum ancak AWS’nin kişisel olarak bana vermiş olduğu avantajlardan biri aynı servis sistemi içinde kaldığım için farklı servisleri kullanmayarak hem öğrenme sürecimi azaltmış oldum hemde farklı bir kaynak kullanımından kaynaklanacak olacak yönetimsel sorunları çözmüş oldum.


    Eğer benim gibi bir site üzerinde tek başına değilde birden fazla kişi veya takımınız var ise bazı servisler için AWS dışındaki servisleri kullanmanızı öneririm. Çünkü AWS büyük bir sistem olduğu için biraz hantal bir yapısı var, küçük firmalar veya servis sağlayıcılar küçük olmalarının vermiş olduğu avantajı kullanarak daha hızlı gelişim sağlıyorlar. Ancak yeteri kadar personeliniz yok ve sizde ayrıca network, database, yapılandırma vs gibi bana üçüncül işlemlerle uğraşmadan hızlı bir çözüm arıyorsanız mutlaka AWS kullanmanızı öneririm.


    AWS’nin bana göre diğer bir avantajı bazı servislerde ücretsiz yani free tier kullanımının olması. Özellikle işletmeniz veya siteniz büyüğüne kadar sizde ücret almaması start-up sürecinde size mutlaka faydalı olacaktır. Tabi ki bu ücretsiz kullanım her servis için geçerli değil ama benim kullandığım çoğu serviste bu özelliğinden yararlanıyorum. AWS’den şu anda çok fazla ihtiyacımız olmasada temel olarak benim istediğim ve yapmaya çalıştığım çoğu şey için yeterli oldu. Eğer yeni bir web sitesi kurup başlangıç yapacaksanız mutlaka denemenizi öneririm.


    İyi çalışmalar




    Published Date:

    May 01, 2020

    Updated Date:

    December 02, 2023