bylge-logo

    Bylge

    Amerika Birleşik Devletleri'nin Ege Denizi'nde Korsanlıkla Mücadele Operasyonları (1825 - 1828)

    Çatışmanın Sebepleri 1821 Nisan'ında Mora'da (Güney Yunanistan) patlak veren Yunan İsyanı bir süre sonra Akdeniz'deki güç dengesinin Osmanlılar aleyhine değişme

    Picture of the Pow

    Pow

    @pow

    Çatışmanın Sebepleri

    1821 Nisan'ında Mora'da (Güney Yunanistan) patlak veren Yunan İsyanı bir süre sonra Akdeniz'deki güç dengesinin Osmanlılar aleyhine değişmesine neden oldu. Ege'deki hukuk ve düzenin bozulması ile birlikte özellikle Yunan adalarında korsanlık faaliyetlerinde ciddi artışlar görüldü.


    Birinci Yunan İç Savaşı (1823-1824) ve İkinci Yunan İç Savaşı (1824-1825) Rumların 1825 yılındaki Mısır müdahalesine hazırlıksız yakalanmalarına ve Osmanlılar karşısında ağır bir yenilgiye uğramalarına neden oldu. Bu tarihten sonra Yunan donanması isyancıları desteklemek için Ege denizinde korsanlık faaliyetlerine yöneldi ve Türk gemileri dışında İngiliz, Fransız ve hatta Amerikan gemilerine de saldırmaya başladı.


    Amerika_Birleşik_Devletleri'nin_Ege_Denizi'nde_Korsanlıkla_Mücadele_Operasyonları_(1825_-_1828)


    Operasyonlar ve Sonrası

    1825 yılında bir kaç Amerikan ticaret gemisinin Ege'de Yunan korsanlarca saldırıya uğraması ve ele geçirilmesi üzerine ABD hükümeti "Ege Denizi'nde Korsanlarla Mücadele Operasyonu" kapsamında ticaret gemilerini korsan saldırılarından korumak için John Rodgers komutasında 7 savaş gemisinden oluşan bir donanmayı Akdeniz'e gönderdi.


    Amiral John Rodgers'in komutası altında Ege denizine gönderilen ilk ABD filosu zamanının büyük bir bölümünü ticaret gemilerini korumakla geçirdi ve herhangi bir çatışmaya girmedi. Bunun üzerine 1826'da filonun geri çekilmesine karar verildi ancak bir süre sonra korsanlık faaliyetlerinin yükselişe geçmesi üzerine 1827'de yine Rodgers'in komutası altında bölgeye yeni bir donanma gönderildi.


    Amerika_Birleşik_Devletleri'nin_Ege_Denizi'nde_Korsanlıkla_Mücadele_Operasyonları_(1825_-_1828)


    Teğmen Lawrence Kearny komutasındaki USS Warren savaş gemisi 1827'in Eylül ayında ticaret gemilerine eskortluk yapma görevini bıraktıktan sonra 4 Ekim'de Mora Yarımadası'nın güneyindeki Matapan Burnu ve limanı çevresinde dolaşırken korsanlarla karşılaştı. Çatışma sonrasında bir tekne ile 15 korsan ele geçirildi. Bu Amerikalılar ile Yunan korsanlar arasındaki ilk karşılaşmaydı ve devamı da gelecekti. 16 Ekim 1827 günü Andros ve Eğriboz adası açıklarındaki Doro Geçiti'nden geçmekte olan bir İngiliz ticaret gemisi korsanların saldırısına uğradı ve mürettebatının çoğu da esir düştü. Durumu öğrenen Amerikalılar İngiliz denizcileri ve gemilerini kurtarmak için bölgeye Teğmen Louis M. Goldsborough komutasında bir savaş gemisi göndererek Yunan korsanlar ile operasyonun başından beriki en büyük çatışmaya girdiler. Doro Geçiti Savaşı olarak ta bilinen bu çatışması sırasında Rumlar 80 ile 90 arasında adamlarını kaybederken Amerikalılar ise hiç kayıp vermediler.


    1827 yılında İngiltere, Fransa ve Rusya korsanlık faaliyetlerini sona erdirmek ve Yunanistan'ın bağımsızlığını desteklemek için Ege denizine bir filo göndererek ilk önce 27 Ekim'de Navarin limanında demirli Osmanlı-Mısır donanmasını yaktılar. Ocak 1828'de İngiliz ve Fransız savaş gemilerinden oluşan birleşik bir filo bölgedeki korsanların önemli bir üssü konumda olan Girit adası açıklarındaki Carabusa'ya saldırarak korsan gemilerinin hepsini İmha etti. Bu tarihten sonra korsan faaliyetlerinin durması ile birlikte Amerikalılar Ege'deki donanmalarını geri çektiler.

    Published Date:

    November 12, 2020

    Updated Date:

    December 08, 2023