Bakmadan Yazma ve Düşünce Yapısının Korunması

May 1, 20204 dakika





Bir önceki makalemde neden hızlı okumalıyız konusunu işlemiştim, bu makalede okumanın ikiz kardeşi yazma üzerine olacak. 20.Yüzyılın ortalarından beri artık insanlar sadece okuyucu değil artık yazıcılarda. Çoğu günlük işlemlerimizi artık kağıt kalemle değil bilgisayar başında hallediyoruz. Dijital dünyada ise bilgisayarda yazma işlemlerinin 90% klavye kullanılarak gerçekleştiriliyor. Buradaki yazmadan kasıt gerçekten değer üreten veya belli bir miktarın üzerindeki yazılar, yoksa 160 tane harf yazdım yolladım değil. Zaten bunlara da yazı veya makale değil Tweet deniyor. Bu tür yazılar mobil telefonlardaki dokunmatik ekranlarla rahatlıkla oluşturulabiliyor. Değerlendirmek istediğim konu, dediğim gibi bu değil.

Klavye, aslında günümüz insanın en fazla iletişime geçtiği araçlardan biri her ne kadar farkedilmiyor olsa bile. Peki bu kadar çok iletişime geçtiğimiz bir aracı nasıl kullanıyoruz veya kullanımının hakkını verebiliyor muyuz ?

Eğer bilgisayar başında iş yapıyorsanız klavye kullanımı bilgisayar üzerinde okuma kadar önem arz eder. Kişisel olarak görüşüm ise, bazı meslekler için hayati derecede önemli. Bir yazılımcının, katibin veya yazı işlerindeki bir memurun bakmadan yazması elzem bir konu. Ama sadece bu meslekler için değil başka mesleklerde çalışan arkadaşlara da bakmadan yazmalarını tavsiye ediyorum. Neden bakmadan yazma önemli veya bakmadan yazmak bir marifet mi yoksa gerçekten değer üreten bir özellik mi? İlk önce bunu isterseniz karşılaştırmalı olarak, belirli bir cümleyi hem elle kağıt üzerine ve hemde klavyeyle yazarak test edelim.

İlk olarak bir konu hakkında düşünmenizi istiyorum bu konu ne olabilir; araba olabilir, bir kitap olabilir, gördüğünüz bir haber hakkında düşünce olabilir veya herhangi bir soruyu yazılı hale getirmek olabilir. Ne düşünmeniz gerektiğine siz karar verin. Bu düşündüğünüzü iki farklı şekilde yazacağız, ilk olarak bilgisayar üzerinde bir text editore(Word, Excel, NotePad, NoteOne vs) yazmaya deneyin, yazmanızı bitirdikten sonra, aynı düşünceyi veya aynı konuyu bir kalem alarak el yazısı ile kağıda yazmayı deneyin. Lütfen bu testi yaptıktan sonra yazının devamını okumaya başlayın.

Evet yazmalarınız bitirdiniz. Ne oldu? Bir şey olmadı ikisinde yazdım diyorsanız gelin bu konuyu biraz derinlemesine inceleyelim belki bana hak vereceksiniz. Ben test mest yapmadım diyorsanız. Yine okumaya devam edebilirsiniz. Büyük ihtimalle klavye ile yazarken düşüncelerinizde süreklilik olmadığını ve kesinti hali olduğunu fark etmişsinizdir. Yazıda ise daha akıcı ve daha düzenli olarak ilerlemişinizdir. Ayrıca kağıda yazarken cümlelerin daha düzgün daha ahenkli olmuştur. Klavye’de ise ya hiç yazmadınız yada yazmaya başlamadınız tembellik ettiniz yada yazdınız ama canınızdan can gitti.





Peki Bunun Sebebi Nedir?

Sebep aslında çok uzakta değil gözümüzün önünde. Bilgisayar başında, klavye kullanarak bir cümleyi kurmaya başladığınız zaman, bakmadan yazma alışkanlığınız yok (10 parmak yazmak önemli değil 6 parmak ile de bakmadan yazılabilir) ise her harfte veya her cümlede klavyeye bakıp o harfi veya kelimeyi aramanız gerekiyor. Böyle bir arama beyninizde ekstra olarak bir iş gücü gerektiriyor ve düşünceleriniz arasına başka bir işlem girmiş oluyor. Aynı zamanda göz ile temasta, odak noktanızı kaçırıyorsunuz ve gözünüz bir ekrana bir klavyeye bakmak zorunda kalıyor. Beyin, bundan dolayı hem düşünce akışını kaybediyor hemde bu kayıpla kalmıyor ayrı bir görüntüyü işlemek zorunda kalıyor. Bunların sonucunda, ya düşünceniz bozuluyor ya konuyu baştan toparlamak zorunda kalıyorsunuz yada tekrar yeni bir cümle kurmak zorunda kalıyorsunuz. El yazısına göre de cümle kurmanız çok daha fazla vakit alıyor.



Klavyedeki yazma prosesini el yazısına taşıyarak aslında klavye ile yazarken tam olarak ne olduğunu test edebilirsiniz. Şöyle ki ilk önce kağıda bir şeyler yazmaya başlamadan önce yanınıza bir siyah a4 kağıdı alın ve yazmaya başlayın her cümleden sonra bu siyah kağıdı yazınızın üstüne yani gözünüz önüne bir saniye gösterin ve çekin.Yazının sonunda büyük ihtimalle klavyeyle yazarken karşılaştığınız sorunlarla karşılaşacaksınız Aslında sorun bilgisayar başında yazmak değil bilgisayar ile yazarken ekstra aracın kullanımının devreye girmesi ve bu aracın doğru kullanılmamasından dolayı beynin sağa sola savrulması sorunudur.

Bilgisayar başında daha efektif yazmak, daha uyumlu cümleler kurmak, daha hızlı işlerini bitirmek veya daha üretken olmak isteyen arkadaşlara bakmadan yazmalarını tavsiye ediyorum. Yazıyı burada bitirmek istiyorum bundan sonraki makalede 10 parmak nedir, Q ve F Klavye arasındaki farklar, nasıl bakmadan yazılır, bakmadan yazmanın avantajları nelerdir konularına değerlendireceğim. Yazılarıma profilimin üzerimden ulaşabilirsiniz. Beğendiyseniz desteklemeyi ve yorum bırakmayı unutmayın.





Küçük bir destek binlerce beğeniden daha değerlidir
https://bylge-images.s3.amazonaws.com/wheat-3241114_1920.jpg
Ali Söylemez

Endüstri Mühendisi, Yazılımcı - Bylge.com Kurucusu

Bylge Icon
Bylge Icon