bylge-logo

    Bylge

    BİR DİJİTALLEŞTİRME SENERYOSU COVİD-19

    BİR DİJİTALLEŞTİRME SENERYOSU COVİD-19 Bildiğiniz üzere Dünya Sağlık Örgütü corona virüsü salgınını 11 mart 2020 tarihinde pandemi ilan etmişti. Salgının ya

    Picture of the inadınayazar

    inadınayazar

    @matul

    BİR DİJİTALLEŞTİRME SENERYOSU COVİD-19


    BİR_DİJİTALLEŞTİRME_SENERYOSU_COVİD-19


    Bildiğiniz üzere Dünya Sağlık Örgütü corona virüsü salgınını 11 mart 2020 tarihinde pandemi ilan etmişti. Salgının yayılım hızını aşı bulana kadar yavaşlatma amacında olan uzmanlar, bir takım tedbirler alınması gerektiğini açıkladı.Bu açıklamanın ardından tüm dünya insanları gözlerini uzmanların belirlemiş olduğu tedbirlere çevirdi.Alınması gereken tedbirlerden bazıları tüm alışkanlıklarımızı baştan aşağıya değiştirmek zorunda bıraktı .“Mümkün olmadıkça evlerinizden dışarı çıkmayın “ ,”Sosyal mesafe kurallarını riayet edin ” gibi tedbirlerle beraber insanlar kendilerini evlerine kapatıp birbirlerinden uzaklaşmak durumunda kaldı ve bu durum dijitalleşme sürecini oldukça hızlandırdı.Normal yaşantımızda birbirimizle temas halinde yürüttüğümüz iş,alışveriş,bankacılık,eğitim,spor,eğlence gibi bir çok faliyeti zorunlu olarak dijital ortamlardan gerçekleştirmeye başladık. Şimdi ise gelin bu sektörlerde yaşanan dijitalleşmeye yakından bakalım.

    UZAKTAN EĞİTİM VE ÇALIŞMA

    Salgının ciddi boyutlara ulaşmasıyla beraber eğitim, uzaktan öğretim yöntemleriyle dijital ortamlarda verilmeye başlandı. İş hayatında ise dijitalleşme konusuna daha önceden yatırım yapmış olan şirketler işlerini kolayca uzaktan yapmaya başlarken bu duruma hazrılıklı olmayan şirketlerse kelmin tam anlamıyla bocaladı. Eğitm ve Çalışma hayatının eve kaymasıyla beraber Skype, Zoom ve EBA gibi video konferans ve uzaktan eğitim sistemleri 15 katlık bir büyüme gösterdi.

    ALİŞVERİŞ

    COVID-19 tüketici davranışlarını önemli ölçüde değiştirmesine ve sektörün yeniden şekillenmesine yol açtı. Özellikle fiziksel mağazalar alınan tedbirler ve müşteri tercihleri nedeniyle salgından olumsuz etkilenirken, online perakendeciler satış hacmini artırarak sürekli müşteri kazanmaktadır. Tüketiciler salgın ortamında ihtiyaçlarını karşılamak için en hızlı ve pratik yol olan e-ticareti tercih etmeye başlamıştır. E-ticaret, kargonun alınması dışında fiziksel etkileşimi sıfıra indiren bir yöntemdir. Bununla beraber ürüne doğrudan ulaşmak yalnızca sağlık açısından değil, pratiklik, zaman ve enerji tasarrufu sağlamakta. E-ticaretin sağladığı bu kolaylıklardan dolayı insanların alışverişlerini dijital ortamlardan yapmasında önemli pay sahibi olmuştur.

    TURİZM VE SEYEHAT

    Turizm ve seyehatta bir dijitalleşme söz konusu diğil ama salgının etkisini en yoğun hissettirdiği sektör hiç şüphesiz seyahat ve turizm sektörü oldu.Açık büfeli, ortak kullanımlı büyük otellere ilgi azaldı, bireysel turlar tercih edilmeye başlandı; butik oteller, kamp, karavan ise altın çağını yaşıyor.insanların ilk etapta, senelerce olmasa bile aylarca, kendi ülkelerinde yerelde seyahat etmeye odaklanmış durumda yurtdışı seyehatları durakladı. Seyahatlerde daha az uçak yolculuğu kullanılmaya başlandı havay yolu şirketleri ciddi müşteri kakyıplarıyla karşkarşıya kaldı, bunun nedeni ise yabancılarla temastan daha rahat kaçınılabilecek tren ya da kara yolculuklarına, daha doğru tercih gözüyle bakılıyor. Dolayısıyla varılacak yere en hızlı şekilde varmamızı sağlayan uçak yolculukları yerine daha ‘yavaş’ bir ulaşım olan otobüs ve tren yolculukları revaçta.

    GIDA

    Ticaret hayatının yavaşlamasına paralel olarak yemek sipariş sitelerinde de azalış dikkat çekiyor. Eve azalan siparişler sonrası tarif sitelerinin trafikleri 3-4 kat arttı. Evde yemek yapma trendine paralel olarak dayanıklı tüketim ürünlerindeki talebin küçük ev aletlerine (su ısıtıcı, mixer, mini-fırın vb) kaydığı gözlemlendi, makarna, maya, kabartma tozu gibi ürünlerin talebi hızlı artış gösterdi.

    BANKACILIK

    Ticari hayatın yavaşlaması (ör. sigorta, vergi sistemleri ve ihale portalleri etkileşimleri %30-40 azaldı) bankacılık kategorisinde negatif ayrışma yarattı. Her ne kadar bireysel dijital bankacılık etkileşimleri çok azalmasa da, ticaretin yavaşlamasıyla ticari bankacılık faaliyetlerinin yavaşlaması negatif bir etki yarattı. Bunun yanında, tüketicilerin evde toplu alışverişler yapması işlem adetlerini artırıyor.


    Published Date:

    September 12, 2020

    Updated Date:

    December 12, 2023