Giriş
Makalelerin konusu blogdan nasıl para kazanırım değil, kazanabilirmiyim sorusu üzerine, bu ikisi arasında şöyle bir fark var. Birinci soruda , blog açtıktan sonra nasıl bir strateji izlemeliyim, sponsorlu blog içerikleri, online kurslar, email listeler, iş ortaklıkları, bağlı ortaklıklar, fiziksel ürünler ve gibi konulardır. Bu konular benim uzmanlık alanıma girmiyor ve önemlisi blog işinde değilim. Bu nedenle, bu konuya vakıf Türkiye’de ve dünyada fazlasıyla uzman arkadaş var, oralara bakmanız sizin için çok daha faydalı olacaktır.
Benim burada değineceğim konu, blog açmadan sizi neler bekliyor, yolda nelerle karşılaşacaksınız, teknik gereksinimler, tecrübelerim ve diğer konular üzerine olacak. Her ne kadar blog sitesi sahibi olmasamda, bylge.com’un yapım ve yürütme aşamasında blog ile aynı noktalara basan fazlasıyla ortak noktam var. Bu yolculukta, blog açmadan önce düşünmeniz ve bilmeniz gereken konuları değinerek hiç olmazsa farklı bir bakış açısı kazandırmak istiyorum. Bu yazı bir seri şeklinde ilerleyecek, tahminince beş veya altı adet geniş kapsamlı makale yazacağım, ilk olarak genel bir değerlendirme yapacağım daha sonra yavaş yavaş diğer konulara işleyeceğim. İsterseniz başlayalım, umarım faydalı olur.
Görünür Olma
Blog yazmaya başlamak hemen hızlıca para getirecek bir yöntem değil. Bu yüzden blog açtım içine yüzlerce kaliteli makale yazdım, insanlar hemen gelecek bende para kazanacağım düşüncesi--Bu benim üç yıl önceki düşüncemdi-- ne yazikki bu piyasada hiçbir geçerliliği yok. Açtığınız blogdan aylarca ve hatta yıllarca para kazanamama ihtimaliniz, kazanma ihtimalinize göre daha yüksek. Burada söylemek istediğim, bugün paraya ihtiyacım var diyorsanız bu işe başlamayın. Uzun süreli ve sabırlı bir şekilde devam ederseniz ama mutlaka sonucuna ulaşırsınız. Yukarıda iddialı bir şekilde yazdığım cümleyi biraz temellendirmek istiyorum. Hemen para kazanamayacak olmanızın en büyük sebebi; yazmaya ilk başladığınızda internette yeteri kadar görünür olamıyorsunuz, her ne kadar güzel makale yazmış olsanızda eğer ünlü ve takip edilen bir insan değilseniz, insanların sizin yazdıklarınızı takip etme olasılığı yok. Ben çok güzel ve önemli şeyler yazıyorum, neden takip etmesin sorusu aklınıza gelebilir. Evet kesinlikle güzel ve harika yazılar ve içerikler üretiyor olabilirsiniz, ancak webde görünür olmak çok kolay bir şey değil, öncelikle bir blog açtığınız zaman ilk olarak güveneceğiz yer google olacak. Okurlar, size google vasıtasıyla ulaşacak lakin bu ulaşma işi çok yavaş gerçekleşen bir süreç. Bir yazının ve yazarın google üzerinde güvenilir olması için hayli zaman gerekiyor. Her ne kadarda müthiş şeyler yazsanız bile ilk başta google ‘ın sizi güvenilir bir kaynak olarak algılaması ve sizi üst sıralarda göstermesi uzun zaman alacak. Bu süreç tabi yazmış olduğunuz konuya bağlı olarak değişecektir, kimi konularda çok ciddi rekabet varken, kimi konularda daha az sayıda makale mevcut ama ne olursa olsun görünebilir olmanız için uzun bir zamanınız olduğunu unutmayın.
Diğer bir konu görünür olsanız bile internet üzerinde müthiş bir rekabet var, sizin gibi yüzlerce belki binlerce insanın olduğunu unutmayın, bu yüzden bunların arasından sıyrılmak ve sitenize yönlendirmek tahmin ettiğinizden zor bir iş. Bu konu hakkında teknik kısımlar adlı seride bunlarla ilgili neler yapabilirsiniz konusunu yazacağım için bu kısmı şimdilik geçiyorum. Ben google değilde, facebook, twitter, pinterest, instagram vs diğer sosyal mecralar yoluyla kullanıcı çekerim diyorsanız, yukarıda da söylediğimi gibi tanınan bir sima değilseniz o işi geçin diyorum. Eğer google üzerinde bir strateji kurmazsanız, internette bulunma imkanınız yok denecek kadar az. Bugün dünyanın en büyük blogger sitelerinden biri olan problogger.com bile, dünya çapında o kadar tanılır olmasına rağmen, trafiğinin %85 ‘ini google'dan çekiyor, buda sanırım ne demek istediğimi anlatıyordur. İnternet yönlendirmelerinin %95 ‘i google ilk sayfası üzerinden yürür, yani yazdığınız makaleler eğer ikinci sayfada veya alt sıralarda ise bu konu hakkında bir şeyler arayan 1000 insandan belki bir insanı sayfanıza çekebilirsiniz. Bu paragrafı toplamam gerekirse, blog açtıktan sonra para kazanma işi temel olarak görünür ve insanlara ulaşma sorunu nedeniyle hemen tepki alacağınız bir iş değil. Bazı arkadaşlar diyor ki benim bir arkadaşım var blog açtı, bir ay sonra para kazanmaya başladı. Bende diyorum ki milli piyangoda milyonda bir insana çıkıyor! konuyu böyle algılamanızı öneririm. Olasılık üzerinden bu işi değerlendirmeyin, temel istatistiksel yöntemler internet ve web üzerinde daha etkili sonuçlar veriyor.
Amaç
Blog yazmaya başlamadan önce diğer değerlendirmeniz konu, blog yazarak amacınızın ne olduğu belirlemek. Bu konuyu öylece pas geçmeyin, çoğu insanın temel amacı para kazanmak olsada kimi zaman bu amaç dallanabiliyor. Birden fazla amacınız olabilir mesela; Para kazanmak, kendini geliştirmek, tanınır olmak, değer üretmek, hobi, insanlığa faydalı olmak vs. Bu bağlamda eğer bu amacınızı iyi belirlerseniz beklentilerinizde ve mutluluğunuzda ona göre şekillenecektir. Amaç, aynı zamanda beklentiyi şekillendirir, mutluluğunda temel girdisi beklentidir. Sizi mutsuzluğa sevk edecek belirsiz durumları ortadan kaldırmak, akıl ve ruh sağlığınız açısından mutlaka faydalı olacaktır. Ayrıca, amacı doğru belirlemek ilerleyen dönemlerde sitenizin ve kendinizin nasıl şekil alacağını da belirleyecek. Amaç, bu yolda yürürken teknik araçların doğru kullanılmasına da yardımcı olur. Tavsiye niteliğinde son olarak söylemem gerekirse amacınızı belirleyin ve bu amaca yönelik kısa, orta ve uzun vadeli planlarınızı yapın. Mesela eğer amacınız para kazanmak ise, bu durumda 0-1(kısa), 1-3(orta) ve 3-...(uzun) nasıl bir harita üzerinde yürüyeceksiniz, bunun ön şablonuna mutlaka hazırlayın. Eğer bu işiniz istediğiniz gibi gitmezse nasıl bir yöne evrileceğinizi bilmek sıkıntılı ve stresli dönemleri daha rahat geçirmenize yardımcı olur.
Yazmak için doğru zaman mı
Belki aklınızdaki diğer bir konu blog yazmak için 2020 yılı geçmidir sorusudur. Şahsen bu zamana kadarki tecrübelerime dayanarak, böyle bir şeyin söz konusu olduğunu düşünmüyorum. Dünya sürekli değişiyor, bu değişimle birlikte bilgide şekil alıyor. Bunun için bilgi yeni şekillerde sunmak ve farklı ifade etmek her zaman bir gereklilik olduğu ortada. Blog yazmaya istediğiniz zaman yazmaya başlayabilirsiniz. Görebildiğim kadarıyla 10 yıl önceyle temel fark rekabetin artması, bunun haricinde değişen çok bir şey yok. Eğer kendinize güveniyorsanız, istediğiniz zaman başlayabilirsiniz. Bence başlamayan her iş zaten geçtir. Eğer yeteri kadar bu konu hakkında düşündüyseniz, başlamamak için herhangi bir sebep göremiyorum.
Bu makaleyi burada bitireceğim, blog yazmaya başlamak için başlangıçta yapılması gerekenlerin genel değerlendirmesi benim açımdan bu kadar. Bundan sonra blog yazmaya başlamadan önce ne gibi zorluklar var bu konuyla ilgili makale yazacağım. Lütfen bylge.com ‘a üye olmayı ve beni takip etmeyi unutmayın.