bylge-logo

    Bylge

    Bumerang Nedir?

    Bumerang Bumerang, çok eski çağlardan beri kullanılan ve tarihin en ilginç aletlerinden biridir. Avustralya yerlilerinin dilinden İngilizce'ye "Boomerang" olara

    Picture of the Pow

    Pow

    @pow

    Bumerang

    Bumerang, çok eski çağlardan beri kullanılan ve tarihin en ilginç aletlerinden biridir. Avustralya yerlilerinin dilinden İngilizce'ye "Boomerang" olarak geçmiş ve ses değişikliğine uğradıktan sonra "Bumerang" olarak dilimize yerleşmiştir.


    Bumerang genellikle akasya veya okaliptüs gibi sert ağaçlardan yapılan kıvrık şekilli bir fırlatma sopasıdır. Havaya fırlatıldığında geniş bir çember çizerek bir süre sonra atıcısına geri döner. Günümüzde Avustralya yerlileri, Arizona'daki Hopiler, Kuzey Afrika ve Güney Hindistan'da avlanma amacıyla kullanılmaya devam edilmektedir.


    Bumerang_Nedir?


    Bumerang Türleri

    Bumerangların atıcıya geri dönen ve dönmeyen olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Geri dönmeyenler daha çok avlanmak amaçlı geri dönenler ise daha çok eğlence ve spor amaçlı olarak kullanılmaktadır. Geri dönmeyen bumeranglar geri dönenlere nazaran daha uzun, daha düz ve daha ağırdır. Av sırasında fırlatıldıkları hayvanları ağır şekilde yaralayabilir ve hatta öldürebilir. Geri dönen Bumeranglar ise genellikle 30 - 75 cm uzunluğunda sert ve hafif bir tahtadan yapılır. Kenar açıları 90 ile 120 derece arasında değişlik gösterebilmektedir. Bir yüzleri yassı iken diğer yüzleri şişkincedir. Bu özellikleri sayesinde, fırlatıldıktan sonra kendine has bir çevrim hareketiyle havada uçar ve bir süre sonra da atıcısına geri döner.


    Avustralya yerlilerinin kullanmış oldukları Bumeranglar, yaklaşık 30 metre boyunca düz bir çizgide ilerledikten sonra 50 metre çapında bir çember çizer ve atıcısına geri döner. Eğer yere çarptırılarak fırlatılırlarsa büyük bir hızla yukarı sıçrar ve hava da geniş bir çember çizdikten sonra atıcısına geri döner.


    Bumerang_Nedir?


    Bumerangı Nasıl Kullanılır?

    Bumerang fırlatılmadan önce düz arka tarafı dışa dönük olacak şekilde, sağ elle bir ucundan tutulur. Öbür ucu ise yukarıya bakacak şekilde ve dikey konumda olmalıdır. Yüz rüzgara dönük olacak şekilde ve bumerang ise hafif sağa yatırılmalıdır. 25 metre mesafe de ve yerden de yaklaşık 5 metre yükseklikte bulunan bir hedefe nişan alınır. Fırlatırken sert bir bilek hareketiyle bumeranga hız kazandırmak önemlidir.


    Bumerang dışarıdan bakıldığında zararsız gibi görünse de dikkatsizce ve gelişigüzel bir şekilde kullanıldığında çarptığı kişiyi ağır bir şekilde yaralayabilir. Bunun için bumerangı çevresinde kimsenin olmadığından emin olduğumuz boş bir arazi veya açık bir alanda denemekte yarar vardır.


    Published Date:

    August 08, 2020

    Updated Date:

    December 12, 2023