bylge-logo

    Bylge

    Felsefe Nedir(Felsefe Yapmadan)

    Geçen arkadaşımın biriyle konuşurken konu neydi tam hatırlamıyorum ama konu hakkında birkaç cümle söyledim, arkadaşım anadolu yine felsefe yapmaya başladın

    Picture of the Anadolu

    Anadolu

    @anadolu


    Felsefe_Nedir(Felsefe_Yapmadan)



    Geçen arkadaşımın biriyle konuşurken konu neydi tam hatırlamıyorum ama konu hakkında birkaç cümle söyledim, arkadaşım anadolu yine felsefe yapmaya başladın dedi, “felsefe yapma” cümlesine de ayrı bir uyuz olurum, ne yapalım Mahmut Tuncer eşliğinde çiğ köftemi yoğuruyum… demek isterdim ama ne yazık ki diyemedim.. Kendisine felsefe ne diye sorduğumda ise ıvır zıvır birkaç cümle söyledi, ne dediğini ne ben anladım nede kendinin anladığını düşünüyorum. Hani bazı zamanlar olur evet, doğrudur, kesinlikle, tabi ki, mutlaka, haklısın kelimelerin kullanırız ya...ha tam öyle bir konuşma ortamıydı... bende yandaki cümlelerden birini araya sıkıştırarak konuyu kapattım, konunun kazasız belasız bitmesinin şerefine üstüne cağara yakarak uzaklara daldım... Bende ilk önce kendim için sonra bu fütursuz arkadaşım için hemde bütün insanlık için felsefeyi, şöyle felsefe yapmadan kalemim elverdiği kadar bir açıklamak istedim.


    Felsefe, gerçekten çok kolay açıklanabilecek bir kavram değil, özellikle çok fazla kapsayıcı olması bu konuya açıklamakta daha zorlaştırıcı kılıyor. İlk olarak kavram olarak Felsefenin(Philosophy) kelime anlamına bakalım, eski Yunan Philo(Sevgi) ve Sophia(Bilgelik) kelimelerinin birleştirilmesinden oluşturulmuş ve geniş kullanımda “Bilgelik Sevgisi” anlamını ifade eder..


    Felsefe_Nedir(Felsefe_Yapmadan)


    Felsefenin kelime anlamı çok kolay olsada, kapsayıcı veya tanımlayıcı bir açıklamak yapmak gerçekten çok zor. Çünkü, felsefenin ünlü filozoflar tarafından bu zamana kadar ortaya konulmuş milyonlarca tarifi var. Burada tek bir açıklama vermek istemiyorum, çünkü benim felsefe anlayışıma göre bunları hepsi felsefenin farklı bir noktadan bakılmasının sonucu… Aslında bir yazarın, yazdığı yazıda insanları şüpheye düşürmemesi beklenir ancak ben burada inanmadığım bir şeyi de söyleyerek okuyucuları kandırmak istemiyorum. Belki bu tanımlardan yola çıkarak kafanızda azda olsa bir felsefe nedir kümesi olabilir bunların kesişiminden kendinize ait bir taralı alan çıkartabilirsiniz. Sırasıyla aşağıda tanımlar yazdım, bu tanımlar muhakkak daha fazla, felsefenin insanlığın varoluşundan beri insanlar arasında tartışıldığına inananlardanım bu yüzden buradaki tanımlar bile çok yetersiz kalabilir.


    Felsefe, insan ve insan doğasını çevreleyen nesneleri sorgulayarak doğru sonuçları çıkarmaktır.


    Felsefe, evrendeki temel kavramları açıklamaya çalışarak insanlığın yolunu tayin etmektir.


    Felsefe, insanın kendisinin evrene bakış açısıdır.


    Felsefe, kimsenin cesaret etmediği soruların cevabını aramaktır.


    Felsefe insan varoluşunun doğası ve koşullarının incelenmesidir.


    Felsefe, sonsuz şeylerin veya gerçeklerin bilgisine ulaşmayı amaçlayan kişidir(Plato)


    Felsefe, varoluş bilimi veya neyin var olduğudur.(Aristotales)


    Felsefe, geniş anlamda zihinsel bilgi ve bilimdir.


    Felsefe, bir ağaçtır, kökleri metafizik, gövdesi fizik, dalları ise diğer bilim dallarıdır.(Descartes)


    Felsefe, bilgi üzerine çalışmalardır yani düşünme üzerine düşünmektir.


    Felsefe, temel prensipler üzerine rasyonel ve sorgulayıcı açıklamalardır.


    Yukarıdan da anlayacağımız üzere felsefe gerçekten çok kolay formülize edilebilecek bir şey değil, ancak felsefenin dünya üzerindeki her şey ile ilgilenmesi bu konu hakkında kafa yorması, yukarıdaki cümlelerin ortak noktasıdır. Bu yüzden dolayı felsefe günümüze kadar birçok alanı direkt olarak etkilemiştir. Felsefeyi, politika, sosyoloji, matematik, bilim ve edebiyat gibi çok farklı dalların içinde bulabiliriz. İnsanlar bu alanlar üzerinde çalışmalar yaparken, felsefeden bilerek veya bilmeyerek yararlanmak zorunda kalmıştır, bir anlamda felsefe yapmışlardır.


    Published Date:

    May 01, 2020

    Updated Date:

    December 02, 2023