bylge-logo

    Bylge

    Güneş Kendi Etrafında Döner Mi?

    Gökyüzü sistemimizin tek enerji kaynağı olan Güneş, sistemde olan diğer gezegenler gibi kendi etrafında döner, ancak kendi etrafında bu dönüş hızı Dünya'dan ço

    Picture of the Spuzacey

    Spuzacey

    @spuzacey

    Gökyüzü sistemimizin tek enerji kaynağı olan Güneş, sistemde olan diğer gezegenler gibi kendi etrafında döner, ancak kendi etrafında bu dönüş hızı Dünya'dan çok daha yavaştır.


    Güneşin Kendi Ekseni Etrafında Dönüş Şekli ve Hızı

    Güneş'in kendi ekseni etrafındaki dönüşü, samanyolu galaksisindeki ve evrenimizdeki diğer katı gezegenlerden farklıdır. Dünya'yı ekseni etrafında dönüşünü düşündüğümüzde, dünyanın tüm bölümleri aynı anda ve aynı zamanda bir eksen etrafında döner. Bu, kuzey ve güneş kutbumuzun aynı anda ve aynı hızda döndüğü anlamına gelir. Güneş ise bu dönüşe göre farklı bir biçimde hareket eder. Güneş, gazlar ve plazmalardan oluştuğu için dönüş hızları da güneşte bulunduğu bölgelere göre farklılık gösterir.


    Güneş_Kendi_Etrafında_Döner_Mi?


    Gazlarla dolu olan Güneş , bu gazların oluşturmuş olduğu farklı katmanlara ve bölgelere ayrılır. Bu çoklu katman yapısı güneşin her bölgesinde farklı hızlarla dönmesinin başlıca nedenidir. Güneş, kendi ekseni etrafındaki tam bir dönüşünü ortalama 27 günde gerçekleştirir. Bununla birlikte, ekvator bölgesi yani yuvarlığın en büyük yarıçapında bu süre 24 gün iken, kürenin yukarılarına doğru yani kutuplarda 35 güne kadar çıkar. Ek olarak, güneşin iç katmanları dış katmanlarına göre daha hızlı hareket ettiğinden dolayı iç bölgelerde bu süreler daha azdır.


    GÜNEŞ LEKELERİ

    1612 yılında ilk defa Galileo Galilei'nun kendi icat ettiği teleskop ile güneşin yüzeyinde fark etmiş olduğu güneş lekeleri, güneşin kendi ekseni etrafından döndüğünün en büyük ve tespit edilen ilk kanıtıdır. Güneşin kendi ekseni etrafından dönme hızını belirlemek için, uzun yıllarca önce Galileo'nun keşfetmiş olduğu bu güneş lekelerinden yararlanılır. Güneş lekeleri ayrıca, güneş üzerindeki olayları gözlemlemek içinde astrofizikçilere çok büyük kolaylık sağlar. Bu lekeler Güneşin içindeki plazma halindeki gazların , kendi manyetik alanı ile etkileşime girdiği alanlarda ve güneş patlamalarının ve fırtınalarının bulunduğu bölgelerde oluşur. Göreceli olarak güneşin bu kısımlarının diğer bölgelere kıyasla sıcak olması beklenirken, bu bölgeler diğer bölgelere göre daha soğuktur. Güneş lekeleri yaklaşık olarak 2700-4150 derecede iken güneş diğer bölgelerinde bu sıcaklık 9.900 derece civarındadır.


    Published Date:

    July 03, 2020

    Updated Date:

    December 08, 2023