1. Berber
İtalyancada sakal tıraşı yapan kimselere barbièr (barbiyer) denir. Ayrıca barba bu dilde sakal anlamına gelmektedir. Barba Rossa (Kızıl Sakal).
2. Çarmıh
Farsçada dört çivi anlamına gelen çarmıh kelimesinden gelmektedir. Farsça çehar (dört) ve mıh (çivi) kelimelerinden türetilmiştir.
3. Karnaval
Fransızcadan dilimize geçmiş olan bu sözcük Katolik Hristiyanların 40 gün boyunca et yeme yasağının başlamasından önceki gün yaptıkları taşkınlıkları anlatmak için kullanılmaktadır. Latince ete veda anlamına gelmekte olup carne (et) ve vale (veda) kelimelerinden türetilmiştir. Reenkarnasyon (tenasüh, ruh göçü), enkarnasyon ( ete bürünme, hulul), karnivor (etle beslenen, etobur).
4. Kolonya
İlk defa 1709 yılında Almanya’nın Köln şehrinde üretilmiş olup ismini bu şehirden almıştır. Fransızca Köln şehrinin adı Cologne (okunuşu: Kolonye)’dir.
5. Korna
Korna kelimesi; boynuz, boynuz şekline benzeyen üflemeli çalgı anlamına gelen İtalyanca corno (korno) sözcüğünden gelmektedir. Kornea (Gözün ön bölümündeki sert, boynuzsu saydam tabaka), kornet (dondurma konan boynuz şeklinde huni), kornişon (boynuz şeklinde bir salatalık türü).
6. Mobilya
Fransızcada taşınabilir ev eşyası anlamına gelen mobilier (okunuşu: mobilye) kelimesinden gelmektedir. Mobil (hareketli), mobil telefon (cep telefonu, taşınabilir telefon), otomobil (kendi kendine, otomatik olarak hareket eden araç), möbleli (eşyalı ev).
7. Müneccim
Arapça kökenli bir kelime olup yıldızlara bakarak gelecekle ilgili tahminlerde bulunan kimselere müneccim denir. Arapça necm (yıldız)kelimesinden türetilmiştir. Necmettin (Dinin Yıldızı), Necmullah (Allahın Yıldızı).
8. Salam
İtalyanca tuzlanmış et anlamına gelen salame kelimesinden gelmektedir. Tuz kelimesi birçok batı dilinde birbirine benzerdir. Almanca; salz, Fransızca; sel, İtalyanca; sale, İngilizce; salt ve İspanyolca; sal. Salamura (tuzlu suya yatırmak), salça (tuz katılarak hazırlanmış yemek sosu), salata (tuzlanmış sebze).
9. Sebze
Farsçada yeşil anlamına gelen sabz sözcüğünden türetilmiş olan ve yine bu dilde yeşillik, bitki anlamına gelen sabzi sözcüğünden gelir.
10. Sehpa
Farsça se (üç) ve pa (ayak) sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşturulmuş olup üçayak anlamına gelmektedir. Pabuç (ayakkabı), piyade (yaya asker), kelle paça.
11. Siyaset
Arapça at bakıcısı anlamına gelen seyis kelimesinden gelmektedir.
12. Uzay
Türkçe uzamak fiilinin ve fiilden isim türeten –ay, -ey ekinin birleştirilmesinden türetilmiştir.