İnsanlık gün geçtikçe daha fazla bilgi üretiyor ve daha fazla okumak zorunda kalıyor. Güncel internet sitelerinde ise amaç bilgiyi daha fazla göstermek değil, daha az kelime ile daha fazla tık almak. Mesela Twitterda derdini 160 karakter ile anlatmanız isteniyor yada bir haber sitesine girdiğiniz zaman ise haberler 200-300 karakteri geçmiyor. Ben bu siteyi ilk yaparken temel amaçlarımdan biri, çok iddialı olabilir ama okuma ve yazma miktarını ülke seviyesinde milyonda bir olsa da artırmaya çalışmak. Bir olay, durum, nesne veya tecrübe ne kadar yazı ile anlatılması gerekiyorsa o kadar kelimede okuyucaya aktarılmalı, ne kısa olmalı ne de gereğinden uzun. Arkadaşlarımdan genellikle, hep bizim insanımız okumaz eleştirisi aldım(Sanırsın kendileri günde 1 kitap okuyor) ama ben bunu konuda iddialıyım, uygun bir platform sağlanırsa insanımızın okuyacağı inancını taşıyorum. Bylge ‘nin ülkemizde ve dünyada bu eksikliği giderebilmesi için elimden geleni yapmaya gayret ediyorum.
Eğer ülke olarak belli bir seviyenin üzerine çıkmak istiyorsak 7’den 70’e herkesin okuması lazım ama sadece bu yeterli değil. Buna ek olarak okurların, okumalarından elde edecekleri bilgiyi sentezleyerek yeni yazılar üretmesi gerekiyor. Şu andaki haftada
Her gün bir parça bir şey okumaya niyet et; bir tek cümle bile olsa, günde 15 dakika kazansan bile, yılın sonunda bu kendisini hissettirecektir. (H. Mann)
Hızlı Okuma Neden Önemli
Hızlı okumanın tek faydası bir metni daha az sürede okumakla sınırlı değil. Hızlı okuma hafızanızı daha taze ve diri olmasını da sağlıyor. Beyinde nihayetinde kas, ne kadar çalıştırılırsa o kadar canlı oluyor. Hızlı okumanın faydalarından biri de gün içinde yaptığınız işleri daha kısa sürede ve daha efektif olarak yapmanıza imkan vermesi. Mesela 2000 sayfalık bir metni okumanız gerekiyor, bu metni ortalama okuyucu, dakikada 200 ile 300 kelime okuduğunu varsayarsak, bu yazıyı bitirmesi 6 ile 10 dakika sürer. Eğer okuma hızınızı 1000 gibi bir sayıya çekerseniz, 2 dakikada işinizi bitirmiş olursunuz. Bu şekilde mangal yapmayada zaman kalır. Dünyada ki hızlı okuma rekoru
Hızlı okumayla birlikte okumuş olduğunuz bilgiler daha fazla hafızanızda kalıyor. Kendimden örnek vermek gerekirse, hızlı okuma yapmadan önce bilgilerim ya yarımdı yada kesik kesikti. Bir bilgiyi aktarırken tam olarak başı ile sonunu bulamıyordum. Hızlı okumadan sonra ise hem bilginin hafızamda kalma süresi arttı hem de daha net olarak hafızamdan bilgilerimi almaya başladım.
Hızlı okumayla birlikte odaklanmanızda, yaptığınız okumaya paralel olarak gelişecek. Aslında hızlı okumayla ilgili yanlış olarak bilinen doğrulardan biri de, ne kadar hızlı okursam o kadar az odaklanabilirim korkusu. Aslında hız ile kontrol arasında pozitif bir korelasyon yok, bunu araba süren arkadaşlar çok iyi anlayacaktır. Eğer araba sürerken ne kadar hızını artırırsanız, bir o kadar kontrolünüz artar. Sürat yapın anlamı çıkarmayın :)
Hızlı okudukça daha fazla bilgiye sahip oluyorsunuz, bu kendinize olan güveninizide tazeliyor. Sohbet ortamında ilginizi çeken bir konuşma sırasında bir şeyler söylemek isteyipte cümlenin başını sonunu toplayamadığımız zamanlar olmuştur. Bana, zamanında çok oluyordu hızlı okumadan sonra bu sorunum tamamen ortadan kalktı.
Hızlı okuma için yapılması gerekenler
Hızlı okuma için yapılması gerekenler konusundan internet üzerinde milyonda tane kaynak bulabilirsiniz. Hızlı okumanın birden fazla tekniği mevcut, bu tekniklerden bazıları akademik seviyede çalışılmış ve ispatlanmış çalışmalar. Hızlı okuma için gerekli olan teknik gereksinimleri karşılamayı size bırakıyorum. Ben kendim hızlı okuma yaparken en çok fayda gördüğüm hususları veya üzerinde bunuda yaparsanız iyi olur dediğim birkaç konuyu lafı çok sündürmeden aktarmak istiyorum.
İç Ses
İlk olarak, kitabı ağzınızla değil gözünüzle okumanız gerekiyor yani kitap okurken size eşlik eden iç sesinizi kullanmamanız gerekiyor. Bunun için genellikle kullanılan yöntem, dilinizi üstüne bir çubuk bastırarak dilinizin okuma sırasında oynamasını engellemek. Ben çay için kullanılan tahta kaşıkları dilimin üzerine yerleştiriyordum, baya bir faydasını gördüm. En azından okurken artık kendime dilimle eşlik etmiyorum.
Blok Okuma
Hızlı okuma alışkanlığınız yok ise büyük ihtimalle cümledeki her kelimeyi tek tek okuyorsunuzdur, hızlı okuma yapmak istiyorsak bunun için blok okuma yapmak şart. Blok okuma, kelimeleri tek tek değil birden fazla kelimeyi aynı anda okumaya çalışmaktır. Mesela, “Ali ata bak” cümlesini ele alalım. Bu kelime hızlı okumada “Ali” “ata” “bak” şeklinde değil “Aliatabak” şeklinde okumalısınız. Blok okuma ile her kelime üzerinde daha az durmuş olsak bile, cümlenin bize vermek istediğini anlamış oluruz. Geliştirilmesi zor bir özellikle ama yeterince üzerinde durulup emek verilirse gelişiyor.
Yukarıdaki misal yatay blok okumaya örnekti. Blok okumanın bir diğer tarafıda dikey blok okumaktır. Örnek;
- Ali ata bak.
- Ayşe topu at.
- Cemil ip atla.
Blok okurken bu cümleleri “Aliatabak, Ayşetoput ,Cemilipatla” şeklinde tasavvur edip öyle zihninize yerleştirmeniz gerekiyor. Çalışmalarınız başlarında bunu hemen denemenizi tavsiye etmiyorum çünkü geliştirilmesi çok kolay olmayan bir yetenek. Dikey olarak okumak istiyorsak önce görüş alanımızı yatak blok çalışmaları yaparak artırmak gerekiyor. Ama dakikada 1000 kelime okumak istiyorsanız mutlaka dikey okumayı öğrenmeniz gerekiyor.
Konsantrasyon
Konsantrasyon, hızlı okumada en çok üzerinde durmanız gereken kısım olmalı. Konsantrasyonunuzu vererek yapılan okuma veya iş, konsantrasyonunuz olmadan yapılan bir iş veya okumaya göre çok daha efektif olduğu hepimizin malumu. Konsantrasyon, hem anlama kabiliyetiniz hem de okuma hızınızda göz görülür bir gelişme göstermenize yardımcı olacak. Konsantrasyon, hızlı okuma süresinde en ağır ilerleyen yeteneklerden biri ama zaman ilerledikçe gelişiyor. Bunun için dünyada yaygın olarak kullanılan
Gös Kasları
Hızlı okuma yapmak için gözlerinizin, bütün yönlere sağa, sola, yukarı ve aşağıya seri olarak hareket etmesi gerekiyor. Eğer göz kaslarınızın önceden geliştirmemişseniz, hızlı okuma yapmak için okumalara başlamadan önce ilk olarak bunun üzerinde çalışabilirsiniz, çünkü gözlerin hareket etmesi hızlı okumada ilk koşul. Göz kasları diğer kaslara göre daha hızlı gelişme kaydediyor. Web üzerinde göz kaslarını geliştirebileceğiniz program ve internet siteleri fazlasıyla mevcut, herhangi biri işinizi görecektir. Tek yapmanız gereken günde 15 dakikanız ayırarak 1 aylık bir çalışma.
Pratik
Hızlı okumayı yapmak istiyorsak her işte olduğu gibi mutlaka pratik yapın. Eğer çok fazla okuma alışkanlığınız yok ise haftada bir kitap okuma ile başlayabilirsiniz daha sonra bu süreyi gün geçtikçe azaltmaya çalışın, okuma yaparken yanınıza mutlaka bir saat alın her okumadan sonra ne kadar sürede ne kadar kelime okuduğunuzu bir yere not edin. Daha sonra geçmişte yaptığınız okuma sayısını her gün kendinizi baz alarak geliştirmeye çalışın.
Bu yolda son olarak vereceğim tavsiye, yukarıdan da anlaşılacağı üzere sabır isteyen bir süreç, bugün başlayıp yarın hemen hızlı okumaya başlamanız mümkün değil. Sabırlı olup özverili ile çalışırsanız, bana inanın kendinize mükemmel bir hediye vermiş olacaksınız. Ne kadar sürede ben bunu öğrenirim diyenlere tam süre veremem ancak bir ay içinde yavaş yavaş meyvelerini almaya başlarsınız.
Sabır acıdır; amma meyvesi tatlıdır. ---Jean J. Rousseau
İyi okumalar.