bylge-logo

    Bylge

    JavaScript Öğrenmek İçin İnteraktif Kaynaklar

    İlk tavsiye edeceğim site freecodecamp.org. Özellikle beginner seviyede başlamanız gereken ilk site bence, bu siteye girdiğiniz zaman sadece JS özelin

    Picture of the Ali Söylemez

    Ali Söylemez

    @alisoylemez



    JavaScript_Öğrenmek_İçin_İnteraktif_Kaynaklar


    İlk tavsiye edeceğim site freecodecamp.org. Özellikle beginner seviyede başlamanız gereken ilk site bence, bu siteye girdiğiniz zaman sadece JS özelindeki sorulara değil, aynı zamanda uygulamalara, projelere ve js ile bağlantılı diğer referanslara ulaşım sağlayabilirsiniz. Site yukarıdan aşağıya en temel JS özelliklerden başlayarak frameworkler ve apilerede kadar çalışma kaynağı sunuyor. Her dilin temelin oluşturan, değişken tanımlama, kodun block ve satır yorumlaması , numbers ve stringler vs. Kısacası js ile temel olan her şeyi size verecektir. Daha sonrasında ES6, Regular Expressions, OOP, Algoritmalar vs… ile size çok zor olmasada yeterli seviyede bir temel oluşturmanızı sağlayacaktır. Bundan sonra devam etmek isterseniz yine çok fazla seçeneğiniz mevcut frameworklar ve api kısımlarına şimdilik buradan çalışmanızı tavsiye etmiyorum.



    JavaScript_Öğrenmek_İçin_İnteraktif_Kaynaklar


    İkinci tavsiyem codesignal olacak freecodecamp seviyesindeki gibi baştan sonra js eğitimi vermiyor. Bu siteye gelmeden önce biraz bilginiz olmanız şart yoksa biraz sizi zorlayabilir. Ancak yinede çok büyük problem yaratmayacağına inanıyorum. Codesignal, tasarım olarak freecodecamp ten çok daha güzel bir site, aslında siteden ziyade bir web uygulaması. Site daha freecodecamp ‘e göre daha fazla özellik sunuyor, puan toplayabilir, badge kazanabilir ve haftalık olarak gelişiminizi görebilirsiniz. Bu sitede JavaScript harici dilleride ulaşabilir, database ve graph ile ilgili çalışmalarınızı yine bu site üzerinden yapabilirsiniz.



    JavaScript_Öğrenmek_İçin_İnteraktif_Kaynaklar


    JS pratik çalışmalarımda benim en çok kullandığım sitedir codewars. Codewars ‘ın çalışma mantığı basit, kullanıcılar tarafından bir soru soruluyor, bu sorular yine kullanıcılar tarafından çözülüyor. Sorulan sorunun çözümü başka kullanıcılarla paylaşılabiliyor, bu paylaşım sayesinde kullanıcılar tarafından best practices ve en beğenilen çözümlere ulaşabiliyorsunuz. Bu şekilde algoritmanız üzerinde değişiklikler yaparak sorunlara daha kapsamlı şekilde bakmanıza yardımcı oluyor.. Soruların zorluk dereceler kata olarak tanımlanıyor. Kata-1 zorluk seviyesi en zor sorular oluyor, Kata numaraları arttıkça zorluk dereceleri de bir o kadar artıyor. Kata-4 seviyesine kadar ki soruları çözmeniz şimdilik yeterli olacaktır. Çünkü ilerledikçe işler çirkinleşmeye başlıyor. Aslında web uygulamalarında bu kadar zorluk seviyesi yüksek süreçlerle karşılaşmanız çok olası değil ama JS ile bir kurumsal kaynak planlaması, bir matematik uygulaması veya süreci karışık problemler uğraşacaksanız daha ileri seviyedeki katalarada bakabilirsiniz.


    İyi çalışmalar.


    Published Date:

    May 01, 2020

    Updated Date:

    November 25, 2023