bylge-logo

    Bylge

    Programlama Dilini Öğrenmeden Framework veya Library'den Başlamayın

    Yazılıma ilk başladığımız zaman şüphesiz hemen program çıkartmaya veya aklımızdaki ekrana yansıtma gereği duyarız. Bu yazılımcı olan veya olmaya çalışan herk

    Picture of the Ali Söylemez

    Ali Söylemez

    @alisoylemez


    Programlama_Dilini_Öğrenmeden_Framework_veya_Library'den_Başlamayın


    Yazılıma ilk başladığımız zaman şüphesiz hemen program çıkartmaya veya aklımızdaki ekrana yansıtma gereği duyarız. Bu yazılımcı olan veya olmaya çalışan herkeste istinasız ve istemsiz gelişen bir durum. Ben bu yönelimi, insanın sabırsızlığından veya peşin çalışmasından gelen bir davranış olarak algılıyorum.


    Yeni yazılıma başlayan arkadaşların bana en çok sorduğu sorular arasında; Web geliştirmek için gerekli olan HTML, CSS ve JS gibi dilleri öğrenmeden React, Vue, Angular veya Svelte gibi frameworklerle çalışmaya başlayabilir miyiz? oluyor. Bu sorunun cevabı aslında evet. Bir framework üzerinde çalışmaya başlamadan önce temel dilleri öğrenmeden başlayabilmek mümkün.


    Bu tür yazılımcı arkadaşlarla yazılım endüstrisinde fazlasıyla karşılaştım. Junior olarak yazılıma başlamış ancak öncesinde gerekli olan yapı taşlarını koyamamış meslektaşım hayli fazla. Kimileri zaman kısıtlılığından, kimileri bir anda kenidini framework kullanılarak geliştirilen bir projede bulmasından veya kimisi de hızlı bir şekilde çalışma hayatına atılmak istemesinden kaynaklı bazı temel gereklilileri atlamış veya atlamak zorunda kalmış. Kaanatimce, böyle bir yaklaşımla webe başlamak kısa vadede değil ama uzun vadede yazılım kalitesini büyük ölçüde etkiler.


    Framework veya Kütüphaneler aslında her programlama dilinde bulunurlar. İşimizi kolaylaştıran bu kod mimarileri aslında temel programlama dilinin üzerinde geliştirilir. Temelin geliştirilmesinde kullanılan dili bilmeden, framework veya library kulanarak programlamaya başladığınız zaman mantığın nasıl ilerlediği konusunda sıkıntı yaşarsınız. İlk başta yazılım çatılarının temel seviye girişlerini yapabilseniz bile, ileride geliştirmek istediğiniz ek geliştirmelerde performans, yapısal, verisel ve diğer sorunlarla karşılaşırsınız. Çünkü, frameworkler her ne kadar bu tür sorunların oluşmaması için bazı yapılar size sunuyor olsa bile, program büyüdükçe veya bazı ekstre özelliklerde oluşacak durumlarda karşılacağınız sorunları size bırakırlar. Böyle bir noktaya geldiğiniz zaman yetersiz programlama bilgisi yeri geldiğinde rekabet ortamında geriye düşmenizi, yada başka bir şirket içinde çalışıyorsanız kariyerinizde olumsuz bir etki yaratabilir.


    Sadece framework veya library öğrenmek siz belirli bir noktaya kadar götürür. Ancak, hedefiniz uluslararası firmalarda çalışmak ve çalışacağınız yazılım dili konusunda uzman olmak ise, mutlaka temel web dillerini en azından temel konseptleri ve kavramları anlayabileceğiniz bir seviye ye kadar getirmenizi tavsiye ediyorum. Bu tabiki size kalmış bir durum. Bazen, kervan yolda düzülür deyip, bir yandan framework bir yandan da programlama dilini seviyesini artıran arkadaşlarda fazlasıyla mevcut.


    Yazılımcılar, bir konuyu anlatırken metefor yapmadan duramazlar. Bende herhalde bunlardan biriyim. Bu konuyla ilgili yakın zamanda aramızda şöyle bir konuşma geçmişti.


    -- Ali ben JS öğrenmeden framework öğrenmek istiyorum.


    -- Doktorluğa okumadan Kadın Doğum Uzmanı olmak ne kadar mantıklı ise temel programalama diline hakim olmadan programlama başlamak aynı şey.


    Evet bu tamı tamına bir cevap olmasa da aslında konuyu açıkladığını düşünüyorum. Eğer, çok aceleniz yok ise ve mutlaka çalışmış olduğunuz dile hakim olmanızı tavsiye ediyorum. Başta yapacağınız bu yatırım kariyerinizin ilerleyen dönemlerde size fazlasıyla geri dönecek. Bu konu hakkında şüpheniz olmasın.


    Published Date:

    September 05, 2021

    Updated Date:

    December 02, 2023