bylge-logo

    Bylge

    Kapalı Mekan Takip Sistemleri

    Teknoloji ilerledikçe, seri üretim modellerini daha ekonomik hale getirmek adına insan gücü minimize edilmeye çalışıyor. Bu bağlamda nihai hedef olarak sıfır in

    Picture of the acılı werther

    acılı werther

    @aciliwerther

    Teknoloji ilerledikçe, seri üretim modellerini daha ekonomik hale getirmek adına insan gücü minimize edilmeye çalışıyor. Bu bağlamda nihai hedef olarak sıfır insanla çalışacak karanlık fabrikalara geçişte en önemli kilometre taşlarından birini takip sistemleri oluşturuyor. Bu geçişin ekonomik sebeplerinin yanı sıra bütün datayı dijital ortama taşıyıp analiz etmek, insan faktöründen kaynaklı kalite hatalarını yok etmek gibi motivasyonlar da mevcut.


    Uydu haberleşmesinde dış mekan takip sistemlerinden bahsetmiştik. Bu yazıda iç mekan takip sistemlerini kıyaslamalı bir şekilde ele almak istiyorum.


    WLAN

    Açılımı ‘Wireless Local Area Network’ olan yüksek radyo frekanslarıya çalışan Türkçe’ye ‘Kablosuz Yerel Alan Ağı’ olarak geçen sistem günümüz kablosuz internet veri aktarımının da altyapısını oluşturur. IEEE 802.11 standartıyla beraber ucuzlayan bu sistem modemler sayesinde evlerimize girdi, fabrikalar bu ağla donatıldı. P2P yani point to point ile herhangi router ihtiyaç duymadan iki cihaz arası veri aktarımı yapılabildiği bir Access Point aracılığıyla sayısı fazla cihazları WLAN ile beslemek mümkündür.

    İç mekan konum takibinde kullanılmak istendiği takdirde 15 m’ye kadar hassasiyet sağladığında bu konuda sınıfta kalmaktadır. Sinyal ulaşma seviyesi 150 m’lere kadar ulaştığından az Access Point ile güzel bir sinyal kalitesi yakalanabilir. Takip edilecek cismin komple yüzeyini taraması yine artı bir özelliktir.



    Kapalı_Mekan_Takip_Sistemleri


    BLE


    Bluetooth Low Energy kelimelerinin kısaltmasıyla oluşturulmuş bu veri paylaşım sistemi adından da anlaşılacağı üzere düşük enerjili bluetooth protokolünde çalışan sistemdir. Bluetooth 2.4 GHz bandında çalışan kablosuz ağ teknolojisidir. Enerji tasarrufunun sebebi bağlantı başlangıcı dışındaki diğer süreçlerde bu protokolün uyku modunda çalışmasından ileri gelir.


    İç mekan takip için düşük bütçeli projelerde, başka bir sistem trigger edilme ihtiyacının olmadığı, sadece analiz ve KPI takiplerinde tercih edilebilir bir sistemdir. En zayıf özelliği 8 m’ye kadar olan hassasiyeti, en güçlü yönü ise gerçekten çok uzun pil ömrüne sahip olmasıdır.





    UWB

    Açılımı Ultra Wide Band olarak isimlendirilen sistem geniş band aralığında yayın yaptığından bu ismi almıştır. Diğer protokollere nazaran aynı bandda bu yöntemle çok daha fazla veri aktarımı yapma imkanı veren bu sistem şu anda iç mekan takip sistemleri içerisinde en potansiyeli olan sistemdir.


    Hassasiyeti 30 cm’e kadar hatta özel filtrelerle 10 cm’ye kadar düşürülebilen bir sistem olduğundan üretim bandlarındaki istasyonlarda konum bilgisi bu sistem aracılığıyla sağlanmaktadır. Tek bir verici ile 150 metreye kadar tarama yapabilmektedir.



    Kapalı_Mekan_Takip_Sistemleri



    RFID

    Radio Frequency Identification kelimelerinin kısaltmasından olan bu sistem eski bir teknoloji ama etkili bir yöntemdir. UWB aksine enerji gerektirmeyen, endüklenebilen pasif devrelerin bilgisini okumak için kullanılır. Alıcı-verici arasındaki mesafe 1 metre altında olması gerektiğinden genelde ambarlama, envanter sayımı, belli bir platform üzerinden akan proseslerde yaygın olarak kullanılır.




    Kapalı_Mekan_Takip_Sistemleri


    Sistemleri tabloda özetlersek;




    Kapalı_Mekan_Takip_Sistemleri


    Published Date:

    May 01, 2020

    Updated Date:

    December 02, 2023