bylge-logo

    Bylge

    Konya'nın Dünyaya Armağanı: Etli Ekmek

    Konya tarihi M.Ö. 6000-5000 yılları kadar uzanır. Eski çağlarda “İkonium” olarak adlandırılan şehir, dünyanın en eski medeniyetlerin beşiği ola gelmiştir. Bu

    Picture of the bs

    bs

    @bs




    Konya tarihi M.Ö. 6000-5000 yılları kadar uzanır. Eski çağlarda “İkonium” olarak adlandırılan şehir, dünyanın en eski medeniyetlerin beşiği ola gelmiştir. Bugüne kadar yapılan arkeolojik çalışmalarda neolitik devrin en eski yerleşim yeri olan Çatalhöyük, bugün Konya il sınırları içerisinde bulunur.




    Konya ortaçağda Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti ve Osmanlılar döneminde imparatorluğun önemli merkezlerinden biriydi. Bu kadar köklü bir tarihe sahip olması, Konya’nın yemek kültürüne de ister istemez zenginleştirmiştir. Konya her ne kadar bugün etli ekmekle özdeşleşmiş olsa bile, kendine özgü sayısız yemeği vardır. Bunlardan bazıları; Bamya çorbası, fırın kebabı, saç arası, tirit vb... Sizinde tahmin edeceğiniz gibi bunların arasında en bilineni etli ekmektir. Etli Ekmek her ne kadar doğru yazımı iki kelimenin ayrı yazılması ise de, Konya halkı bu kelimeyi birleşik yazarak "Etliekmek" veya ortadaki "i" harfini bazı yerlerde düşürerek "Etlekmek" şeklinde kullanır.


    Etli Ekmeğin tarihi çok eskilere dayanır. Ne zaman ilk yapıldığı resmi olarak kayıt altında olmasa bile 800-900 yılları arasında ilk olarak yemek kültürüne eklendiği tahmin ediliyor. Etli Ekmek, ilk olarak Konya’da eski kebapçılar çarşısı(bugün maalesef yıkılmıştır) olan yerde pişirilmiştir. Bu dönemlerde Etli Ekmek bugünkünü tarzına, Etli Ekmek için özelleşmiş restoranlarda değil, her çeşit yemeğin hazırlandığı pişirme fırınlarında üretilerek başlamıştır.


    20.yüzyılın başlarından sonra etli ekmeğe olan talebin hızla artması sonucunda, 1940 yıllarından başlayarak etli ekmek sadece bu iş için özelleşmiş restoranlarda müşteriye sunulmaya başlandı. Ancak, Konya'ya turistik olarak ziyaret eden insanlar pek bilmese de, kebapçılar çarşısındaki eski gelenek Konya'da hala devam eder. Eğer içini hazırlarsanız etli ekmeğinizi pişirtebileceğiniz mahalle arası fırınlar bulabilirsiniz.


    Etli ekmeğin yapımında kullanılan malzemeler çok sadedir; Koyun eti, soğan, domates ve biber. Bu malzemelerin karışımı ile hazırlanan malzemeler hamurun üzerine yayılarak fırınlanıp pişirilir. Yapımı ne kadar basit gözükse de yapımı ustalık gerektiren bir üründür. Konya ‘dan başka bir yerde yenmesi tercih edilmez. Etli ekmeğin ortalama boyutu 70-80 cm civarıdır. Bugün ürün farklılaştırma adına 2.00 metre uzunluğuna kadar etli ekmek yapan işletmeler mevcut.


    Etli ekmek aynı zamanda sadece restoranlarda yenilen bir yemek değil. Konya halkı düğünlerde, sünnetlerde ve başka toplu organizasyonlarda misafirlerine ikramda sıklıkla etli ekmek kullanır.


    Afiyet olsun.


    Published Date:

    May 01, 2020

    Updated Date:

    December 11, 2023