bylge-logo

    Bylge

    Simülasyon Nedir?

    Simülasyon Nedir ve Nasıl Kullanılır? Fiziksel dünyada deneyler yapmak ve sonuçlarını gözlemlemek her zaman kolay ve eğlencilidir. Mesela, kolanın içine mentos

    Picture of the teknomatik

    teknomatik

    @teknomatik

    Simülasyon Nedir ve Nasıl Kullanılır?

    Fiziksel dünyada deneyler yapmak ve sonuçlarını gözlemlemek her zaman kolay ve eğlencilidir. Mesela, kolanın içine mentos atıp nasıl bir sonuç alacağınızı görmek veya ateşin üstüne su püskürttüğümüzde nasıl bir şey olacağını gözlemlemek. Ama, gerçek hayatta karşılaştığımız her sorun için deneyler yapmak her zaman mümkün değil. Mesela, bir otomobil çarpışmasını test etmek ve sonucunda araba üzerinde sonuçlarını görmek hem maliyetli hemde zaman alıcı bir süreç. Simülasyonun kullanımı bu alanlarda çok faydalıdır.


    Simülasyon, kontrollü bir ortamda gerçek dünyadaki süreci birebir yeniden oluşturulmasıdır. Simülasyonlar oluşturulurken ana girdiler modeller üzerinden tanımlanır. Yukarıdaki araba çarpıştırma örneğinden devam edersek, burada modellerimiz araba, yol, hız ve gerçek dünyada bu süreç için geçerli olacak diğer nesnelerdir. Bu modeller simülasyonu oluşturmak için girdi olarak kullanılır, simülasyon içinde modeller kullanarak süreç gerçekleştirilmiş olur.



    Simülasyon , bir araştırma ve öğretim tekniğidir. Simülasyonları geliştirmek için karmaşık matematik problemlerinden yararlanılır. Başlangıçta model üzerinden tanımlanmış olan parametreler(girdi, değişken), parametreler arasındaki ilişki ve çalışma prosedürleri ile oluşturulmuş olan karmaşık matematik algoritmaları üzerinde kullanılmasıyla simülasyon elde edilmiş olur.


    Simülayson, kimi zaman simülasyon modellemesi adıylada bilinir. Gerçek dünyadaki sorunları güvenli ve verimli bir şekilde çözmek için kullanılır. Kolayca doğrulan, iletilen ve anlaşılan faydalı bir analiz yöntemi sağlar. Endüstriler ve disipler arasında simülasyon modelleme, karmaşık sistemlere net bir bakış açısı sunarak değerli çözümler sunar.


    Simülasyon_Nedir?


    Simülasyonların Kullanımı?

    Simülasyonların kullanım alanları çok fazladır. Bilimsel keşifler, güvenlik uygulamaları, grafik tasarımlar, paradan tasarruf etme, filmler ve video oyunlarında sıklık karşımıza çıkar. Her bir kullanımdan amaçlar farklı olsa temel araç simülasyonun kullanımıdır.


    Simülasyonun temel kullanımı alanlarından biride gelecekteki belirsiz durumları tespit etmektir. Bunun en güzel örneklerinden biri, hava tahminleridir. Hava tahminleri simülasyon modelleri üzerinden çalışır. Gelecek günlerin hava tahmini yapmak için havadaki yer alan nesneler modellenerek bir simülasyona yerleştirilir. Bu şekilde ilerleyen dönemlere ilişkin hava tahminleri yapılır.


    Simülasyonlardaki modelleme yapılacak nesneleri tahmin etmek ve modeller arasındaki ilişkiyi tanımlamak uzmanlık ister ve simülasyon için hayati derece önemlidir. Girdilerde yapılacak olan hatalar, simülasyon sonucunun da yanlış çıkmasına neden olur.


    Simülasyonları karşımıza çıkan en güzel örneklerinden biri; pilot eğitimlerinde kullanılan uçak simülatörleridir. Bu alandaki temel amaç, risk alanlarda iş yapacak insanların, ilerleyen zamanlarda karşına çıkacak durumlara adapte olmasını sağlamaktır.


    Published Date:

    May 15, 2020

    Updated Date:

    December 02, 2023