bylge-logo

    Bylge

    Tembel Hayvan: Dünyanın En Yavaş Memelisi

    Tembel Hayvan, Güney ve Orta Amerikaya özgü tropikal bir memelidir. 8-10 santimetreye kadar uzanan pençeleriyle başka hayvanların ulaşamayacağı yerlere tırmanar

    Picture of the natu

    natu

    @natu

    Tembel Hayvan, Güney ve Orta Amerikaya özgü tropikal bir memelidir. 8-10 santimetreye kadar uzanan pençeleriyle başka hayvanların ulaşamayacağı yerlere tırmanarak ağaç yapraklarıyla beslenirler. Pençeleri yerde yürümek ve dolaşmak için uygun olmadığından dolayı zamanlarının çoğunu ağaçlar üzerinde geçirirler, pençelerini aynı zamanda alarm durumlarında savunma olarak kullanırlar. En belirgin karakteristik özelliği olan ağızları ise, doğal yapısından dolayı dışarıdan bakıldığı zaman acı çektikleri ve stresli oldukları zaman bile sanki sürekli gülüyormuş gibi görünür.


    Tembel_Hayvan:_Dünyanın_En_Yavaş_Memelisi


    Tembel Hayvanın altı farklı türü bulunmaktadır. Bu türler arasında ön ayakları iki ve üç parmaklı olmak üzere iki farklı tipi bulunur, iki parmaklı tembel hayvanlar üç parmaklı tiplerine göre hem daha ağır hemde daha büyüktür. Genellikle bu iki tip birbiriyle benzer özellikler taşır ve ikisininde ayaklarında üç parmak bulunur. Ortalama yaşam süreleri, doğal yaşam ortamlarında 20 ile 30 yıl arasındayken, hayvanat bahçelerinde ve bahçelerde beslenenlerin evcil türlerinde ise bu süre 40 yıl kadara çıkabilmektedir. Yaklaşık olarak boyları 50 ile 60 cm iken, son yapılan arkeolojik kazılarda soyu 10,000 yıl önce tükenmiş olan tembel hayvan türlerinin fil kadar büyük olduğu bilinmektedir.


    Diğer memeli hayvanlara kıyaslara göre çok yavaş hareket ederler, maksimum hızları dakikada sadece iki metre iken, çoğunlukla gün içinde dakikada 30 cm ile bir metre arasında mesafe kat ederler. Tembel hayvanlar yavaş tırmanıcılar olmasına rağmen hızlı yüzücüdürler. Aynı insanlar gibi su yüzünde batmadan durabilir ve kurbağalama yüzüş stili ile kısa zamanda hızlı yer değiştirebilirler. Bu hayvanların doğal habitatlarında sık sık seller meydana geldiği için yüzmek hayati derecede önemlidir, aynı zamanda su altında nefessiz 40 dakika kadar kalabilirler. Genellikle sadece eş aramak ve yeni bölgeler keşfetmek için yüzerler, bunun haricindeki zamanlarda ağaç üzerinde yaşamak ve uyumak ilk tercihleridir.


    Tembel_Hayvan:_Dünyanın_En_Yavaş_Memelisi


    Tembel hayvanlar üreme sezonu hariç yalnız yaşarlar, ancak yalnız yaşamanın ötesinde zamanların çoğunu uyuyarak geçirdikleri için aslında tam anlamıyla yalnız bir hayat sürdükleri söylenemez. Evcil türleri günde yaklaşık olarak 15 ile 20 saat arası uyurken, vahşi türleri ise 10 saatten fazla uyurlar. Ağaç çatalları, uyuma yeri için birinci seçenekleri olmasına rağmen kimi zamanda pençeleriyle dallara tutunarak da uyumayı severler. Kafalarında diğer memelilerden farklı olarak bulunan iki fazla boyun omurundan dolayı kafalarını bütün yönlere çevirebilirler. Ayrıca dört ayaklarıyla aşağı yönlü hareket eden nadir memeli türlerinden biridir, baş aşağı doğru asıl kalması ve hareket etmesi vücut organları gögüs kafesine yapışık olduğundan dolayı akciğerlerinde baskı yapmaz, hareket ederken herhangi bir solunum sıkıntı çekmezler.


    Doğal yaşam ortamlarında bol yağış alan, bulutlu, yüksek ağaçlara sahip ve sık ormanlarla kaplı alanlardır. Çoğu tembel hayvan, yaşamları süresince birden fazla ağacı yaşam alanı olarak belirler. Kimi zaman ise doğmuş oldukları ağaçta yaşamının tamamını geçiren türleride vardır. ( Kaynak ). Ağaç tepelerinden ancak yeni bölgelere gitmek, dışkısını yapmak ve eş bulmak için inerler. Doğal yaşam alanları ağaçlar ve tepeleri oldukları için çiftleşme ve doğumları da yine ağaç tepelerinde olur. Doğalarından gelen sakin ve huzurlu yapıları olmasına rağmen, çiftleşme dönemlerinde eş için birbirlerinin kanını akıtacak kadar hırçın olabilirler.


    Tembel_Hayvan:_Dünyanın_En_Yavaş_Memelisi


    İki parmaklı tembel havyanlar hem etçil hem otçuldurlar, diyetlerinde meyveler, yapraklar, böcekler ve küçük kertenkeleler bulunurken, üç parmaklı tipleri ise sadece otçuldur, diyetlerinde ağaç yaprakları ve tomurcuklar bulunur. Kürklerinde yosunların yaşamalarına izin verirler ikili arasında mutualist yaşam görünür, yosunlar tembel hayvana kamuflaj sağlarken, tembel hayvan yosunlara su ve yaşam alanı sağlar. Dört parçalı mideye sahip olan bu hayvanların sindirim süreleri ise inanılmaz uzundur, kimi zaman bir yiyeceği sindirmeleri ve boşaltmaları bir ay kadar sürer. Sindirimin bu kadar uzun sürmesi, besinlerden aldığı enerjinin çoğunu sindirmiye harcaması anlamına gelir, bu yüzden dolayı çevreyi dolaşmak ve hareketli olmak için gerekli enerjileri kalmaz, yavaşlıkların altında yatan temel neden budur.


    Published Date:

    May 01, 2020

    Updated Date:

    December 11, 2023