bylge-logo

    Bylge

    Uluslararası Uzay İstasyonu - ISS Nedir?

    Uluslararası Uzay İstasyonu diğer adıyla ISS dünyanın etrafından dönen ve astronomlara ev sahipliği yapan devasa uzay aracıdır. Uzay istasyonu ayrıca bir bilim

    Picture of the Spuzacey

    Spuzacey

    @spuzacey

    Uluslararası Uzay İstasyonu diğer adıyla ISS dünyanın etrafından dönen ve astronomlara ev sahipliği yapan devasa uzay aracıdır. Uzay istasyonu ayrıca bir bilim laboratuvarıdır. Dünya'nın bir çok ülkesi bu aracı yapar ve birlikte kullanırlar.


    Dünya'nın 400 kilometre yukarısında konumlandırılan uzay istasyonu birçok parçadan oluşur. Bu parçalar astronomlar tarafından bir araya getirilir. Bu istasyonun temel amacı, uzaydaki yaşamı anlamak ve çalışma mantığını kavramaktır. Buradan öğrenilen bilgiler ilerleyen dönemlerde uzayı daha iyi anlamamıza yardımcı olur.


    Uluslararası_Uzay_İstasyonu_-_ISS_Nedir?


    Uluslararası Uzay İstasyonu Ne Kadar Eski?

    Uluslar Uzay İstasyonunun ilk parçası Kasım 1998 yılında uzay fırlatıldı. Rus roketi tarafından ateşlenen Rusya Zarya modülü iki haftalık yolculuğundan sonra astronomlar tarafından US Unity ile birleştirilerek ilk halini aldı.


    İnsanların uzay istasyonunda yaşamalarını sağlamak için bu yıldan sonra defalarca geliştirme ve parça eklemesi yapıldı. 2 yıllık bu çalışmaların sonunda 2 Kasım 2000'de burada yaşayacak ilk mürettebat gönderildi. İlerleyen dönemlerde geliştirmeler devam etti ve daha fazla işlevsel parça eklendi. NASA'nın öncülüğünde ve diğer ortakların katkılarıyla araca daha fazla parça eklenerek 2011 yılında son şeklini aldı.


    Uluslararası Uzay İstasyonu Ne Kadar Büyüklükte

    Uluslararası Uzay İstasyonunda astronomları çalışmalarına yerine getirebilecekleri bilim laboratuvarlarının yanı sıra bir çok farklı modül bulunur. İçerisinde iki tane banyo, bir tane spor salonu, uzayı seyredebileceğiniz büyük bir pencere ve beş adet yatak odası vardır. Ağırlığı yaklaşık olarak 450000 kg olan ISS'nin , yüzey alanı olarak profesyonel futbol sahasını kaplayacak kadar geniştir. Avrupa, ABD, Rusya ve Japonya'nın bu uzay aracı üzerinde laboratuvarları bulunur.


    Uluslararası_Uzay_İstasyonu_-_ISS_Nedir?


    Uzay İstasyonun Parçaları Nelerdir?

    ISS, modül adına verilen bir çok bileşenden oluşur. İlk modülleri Uluslararası Uzay İstasyonunu çalıştırmak ve faaliyette bulunmasını sağlamak için gerekli olan parçalardır. Bu modüller ayrıca astronomları yaşamak için kullandıkları alanlardır. Laboratuvarlar uzay istasyonunda bilimsel çalışma yapacak astronomlara çalışma alanı sağlarlar.


    Uzay istasyonun hemen yanlarında yani dış katmanların güneşten gelen enerjiyi toplamak için güneş panelleri bulunur. Bu paneller, güneş enerjini elektriğe çevirerek uzay istasyonu için gerekli olan enerjiyi sağlar. Araç, yan taraflarından robotik kollarla donatılmıştır. Robotik kollar astronomlar taşıyabilir ve bilimsel çalışmalar için ana kontrol görevini yerine getirir.


    Uluslararası_Uzay_İstasyonu_-_ISS_Nedir?


    Uzay istasyonun hemen yanlarında hava geçirmez kapılar bulunur. Astronomlar bu kapıları yalnızca uzay yürüyüşü için dışarı çıkmakta kullanır. Uzay aracının bağlantı noktaları aynı uzay aracının diğer parçaları olan kapılar gibi çalışır. Bağlantı noktaları ISS'ye ziyarette bulunan diğer uzay araçlarının bağlanmasını sağlar. Ziyaretçi astronomlar, ISS'ye giriş yapmak ve malzeme taşımak için bu bağlantı noktalarını kullanırlar.


    Uzay İstasyonu Neden Önemli

    Uzay istasyonu yörüngedeki evimizdir. İnsanlar, 2000 yıllardan beri her gün uzayda yaşıyor. ISS, hem bu insanlar ev sahipliği yapıyor hem de araştırmalarını yürütmelerine olanak veriyor. Dünya üzerinde gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bilimsel çalışmalar ISS aracığıyla yerine getirilir. Bu yüzden uzayda araştırma yapmak için ISS'ye ihtiyaç vardır. Uluslararası Uzay İstasyonu bu temel ihtiyacı karşılayan yegane araçtır.


    ISS, ayrıca insanın uzayda nasıl yaşadığını öğrenmede ve aracın uzayda nasıl çalıştığını görmede ilerisi için çok önemli bilgiler verir.


    Published Date:

    August 07, 2020

    Updated Date:

    December 02, 2023