Bugün Umman, Arabistan Yarımadası'nın güneydoğusunda Dünya ve bölge siyasetinde önemli bir yeri olmayan ve sözü geçmeyen kendi halinde bir devlettir. Ama bir zamanlar bu ülke köle, baharat ve fildişi ticareti sayesinde zenginleşerek zamanla Doğu Afrika, Hint Okyanusu ve Basra Körfezi bölgesinde önemli bir güç haline gelmişti.
18. Yüzyılda, Doğu Afrika kıyılarına yerleşmiş durumdaki Portekizlilerle savaşan Umman sultanları onları bölgeden çıkarmayı başararak Mozambik'e kadar olan Doğu Afrika kıyılarını ele geçirdiler. Zaman Zaman Batı Hindistan'daki Portekiz üslerine saldırılar düzenledikleri gibi Basra Körfezi hakimiyeti için de İran ile savaştılar. ABD, İngiltere ve Fransa ile değişik zamanlarda olmak üzere ticaret ve dostluk antlaşmaları imzalanarak ittifaklar kurulmaya çalışıldı . 13 Nisan 1840'ta El-Sultan gemisinin New York'a gelmesi ile birlikte Yeni Dünya'yı ve Amerika Birleşik Devletleri'ni ziyaret eden ilk Arap elçisi bir Ummanlı olmuş oldu.
İmparatorluk zamanla genişleyerek sınırlarını bugünkü Umman, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, İran, Pakistan (Gwadar şehri), Somali, Kenya, Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'ı da kapsayacak şekilde 1. 400.000 km²'lik bir yüz ölçümüne ulaştırdı. İlerleyen yıllarda güçten düşen imparatorluk bir daha eski ihtişamına yakalayamayarak Maskat ve Zanzibar Sultanlığı olarak ikiye bölündükten sonra 1856 yılında tarih sahnesinden silindi.