Website Fikrim var

May 1, 20203 dakika

Eğer böyle düşünüp buralara kadar geldiysen öncelikle hoşgeldin. Bylge’deki yazılarıma başlamadan önce kısaca kendimi tanıtmak istiyorum. Lise ve ortaöğretimimi Konya’da tamamladım. TOBB Üniversitesi Endüstri Mühendisliğinden mezun oldum ve beş sene Havelsan’da çalıştım ve Bylge.com’un kurucusuyum. Şimdi abi sen niye bunu söyledin dersen eğer bir website fikrin var bunu kendin yapmak istiyorsan böyle bir fikri hayata geçirmiş biri olarak beni kendine bir değerlendirme noktasını yapabilirsin. Şu anda senin nasıl bir geçmişini olduğunu veya hangi şartlarda böyle bir fikir sahibi değilim. Bu yüzden yapabileceğim şey bygle’nin yapılması ve hizmete açılması sürecinde kendi yaşadıklarımı veya tecrübelerimi anlatabilmek, benim noktamdan yanlış yaptığımı ve yapmadığımı düşündüğün yerlerde kendi ait değerlendirmeni yapabilmeni sağlayabilmek. Bundan sonra yazacağım yazılarda yine hepsinde olmasada belli noktalarda kendimi bir başlangıç noktası olarak alacağım.



Bu yazının başlangıç olarak fikir aşamasından başlayıp sonunda ürün çıkana kadar devam edecek. Buradan takip ederseniz günümüzde rekabetçi bir ürün nasıl çıkartılır, nasıl ihtiyaçları karşılaştırılmalı, hangi yazılım teknoloji kullanılmalı, veriler nasıl işlenmeli vs. bilgilerini tamamını elimden geldiğince yazmaya çalışacağım. Belli noktalarda yazılımsal ve süreçsel olarak detaylı olarak vermem gereken yerlerde olacak umarım bu yazılar Türk insanını harekete geçirir. Daha fazla dünya üzerinde rekabetçi yazılımsal ürüne sahip oluruz. Yoksa bu şekilde bina yap, elektronik montaj yap, arabayı birleştir vs. Türkiye’mizin bir yerlere gelme ihtimalini pek mümkün görmüyorum.



Fikri Değerlendirmeye Almak

Fikir özelinde konuşmaya geçmek gerekirse, daha dün gibi hatırlıyorum. Ankara’nın ayaz günlerinden bir sabah yine avare avare işe gidiyorum. Arabayla giderken birden aklıma bir fikir geldi. Yani aklına sürekli bir fikir gelen adam değilim, ama gelmeseydi daha mı iyi olurdu o da ayrı bir konu. Fikir belli bir süre beni meşgul etmeye başladı. Neydi bu fikir, şu anda yazılarım yazdığım internet sitesi.



Bu fikri ilk aklıma geldikten sonra bir ara üzerine isteyerek düşünmedim. Niye düşünmedin abi dersen yani bizi bilirsin yani sürekli bir fikrimiz olur sonra nedeni anlaşılmayan şekilde bir daha düşünülmez.(Tutmaz) O yüzden çokta önemsemedim, bir de şey var abi biz kim proje yapmak kim. Ülkenin kendine zerre kadar güveni yok illaki bu güvensizlik sizinde bir şekilde üzerinize yapışıyor.



Ama üzerinden bir kaç hafta geçmesine rağmen bu fikir bir şekilde hala kafamda yer etmeye başladı. Bu şekilde yer edince insan ister istemez üzerinde düşünmek zorunda kalıyor. Yani aslında tam bu noktada genel bir korkaklık haline büründüğümü söylemeden geçemeyeceğim. Çünkü bu fikir düşünmek demek aynı zamanda bazı şeylerden vazgeçmek veya ciddi risk almak anlamına gelebilir. Belli bir zamandan sonra artık düşünmek zorunda kaldım. Bir şekilde kafama beni rahat bırakmadı diyebilirim.



Kısaca tavsiyem eğer bir fikir yapmak istiyorsan ve bu fikrin gerçekten ürün geçirilecek kadar değerli olup olmadığını bilmiyorsan, ki benden aynı durumdaydım. Bu noktada kişisel görüşüm ilk önce bu fikri belli bir zaman demlemeye bırakmak. Fikrin kendi içinden belli aralıklar gelmesi aynı zamandan bu işe karşı bir arzunuzun veya iştahınızın olduğunu gösterir. Bu fikri hayat geçirmeden önce istemeden de olsa ben bu taktiği uyguladım diyebilirsiniz. Arada istemsiz bir şekilde arada bir şekilde geliyorsa bence bu fikir üzerine düşünmeye değerdir.



Küçük bir destek binlerce beğeniden daha değerlidir
https://bylge-images.s3.amazonaws.com/wheat-3241114_1920.jpg
Ali Söylemez

Endüstri Mühendisi, Yazılımcı - Bylge.com Kurucusu

Bylge Icon
Bylge Icon