bylge-logo

    Bylge

    Yazılım Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

    Yazılım mühendisliği belki son on yıldır en çok sahada bulunun mühendisliklerden biri. Günümüzde gittikçe derinleşen ve gelişen iş sahasıyla önümüzdeki çeyrek y

    Picture of the Ali Söylemez

    Ali Söylemez

    @alisoylemez

    Yazılım mühendisliği belki son on yıldır en çok sahada bulunun mühendisliklerden biri. Günümüzde gittikçe derinleşen ve gelişen iş sahasıyla önümüzdeki çeyrek yüzyıl içinde bu konumunu korumaya devam edecek. Üniversite sınavından sonra hangi mühendisliği yazayım diyenlere eğer bilgisayarla bir işler yapmayı seviyorsanız(Sakın oyun oynamak ve web de surf yapmak olarak algılamayın) ve uzun saatler başkasına ihtiyaç duymadan bir konu üzerinde yoğunlaşabiliyorsanız Bilgisayar veya Yazılım Mühendisliğini yazmalarını tavsiye ediyorum, kendim Endüstri Mühendisliği eğitimi almış olsam bile.


    Yazılım Mühendisi yaygın tanımıyla, günümüzde kullanıcı gereksinimlerinden ortaya çıkan yazılım ihtiyaçlarının tasarımını, geliştirilmesini, bakımı ve testi için gerekli olan ayrıntılı çalışmalarını içerir. Yazılım Mühendisliği ihtiyacı, ilk olarak kötü diyebileceğimiz yazılımların ortaya çıkması ile ihtiyaç haline geldi. Kötü yazılımlar olarak adlandırdığımız bu uygulamalar, uzan çalışma ve tepki süreleri, bütçeyi aşan maliyetleri ve kalitelerinin yetersiz olmasından dolayı tekrar ele alınması gerekiyordu. Bunun için bu işleri yapabilecek ve bu konularda uzman mühendislerin bu konulara eğilmesi için yazılım mühendisliği oluşturuldu. Bu kötü yazılımlar olarak adlandırdığımız olay 1960 yıllarında "Yazılım Krizi" olarak da bilinir. Bu konuyu burada detaylandırmak istemiyorum ancak merak edenler arama motoruna "Yazılım Krizi" olarak yazarlarsa, yazılım mühendislerinin neden ihtiyaç haline geldiğini daha iyi anlayabilirler.


    Yazılım mühendisi ilk bakışta ve derinlenmesine bilmeyenler için sadece kod yazmaktan ibaret olarak algılanır ancak yazılım mühendisleri bunun çok daha fazlasını yapmak zorundadır. Yazılım mühendisi, yazılım projesinde üzerinde çalışmış olduğu uygulamanın sürekliliği, doğruluğu, zamanlaması, maliyeti ve müşteri ihtiyaçları gibi daha farklı konuları üzerinde çalışır. Yazılımı, son kullanıcıya sunarken her aşamasında tutarlı bir ürünün çıkmasından sorumludur.


    Yazılım_Mühendisi_Nedir?_Ne_İş_Yapar?


    Yazılım mühendisleri programlama dilleri, yazılım geliştirme ve bilgisayar işletim sistemleri hakkında geniş bilgiye sahiptir ve temel mühendislik ilkelerini yazılımlara uygularlar. İhtiyaç analizinden yazılım sürecine kadar geliştirme sürecinin her aşamasına uygulayarak, bireysel müşteriler için özelleştirilmiş sistemler oluşturabilirler. Nasıl bir inşaat mühendisi bir köprünün sağlam bir temele sahip olduğundan emin olacağı gibi, bir yazılım mühendisi de gereksinimleri ayrıntılı bir şekilde inceleyecek ve geliştirme süreci boyunca sistematik bir şekilde çalışır.


    Günümüzde yazılım mühendisi iki tipe ayrılır; Uygulama Yazılım Mühendisleri ve Sistem Yazılım Mühendisleri. Bunların çalışma alanları aşağıdaki gibidir;


    Uygulama Yazılım Mühendisleri; (Benim uzmanlık alanım aynı zamanda)


    Sistem Yazılım Mühendisleri;


    Yazılım Mühendisi Nerelerde İş Bulabilir?

    Yazılım mühendisliğinin iş alanı bilgisayar oyunları, gömülü sistemler, yapay zeka, ara katma yazılımları, iş uygulamaları, kurumsal kaynak yazılımları, veri tabanı sistemleri, web yazılımları, ağ kontrol sistemleri, ve makine yürütmesi gibi aklımıza gelmeyecek derecede geniş bir iş alanına sahiptir. Çevremizdeki insanlar yazılım mühendisini bir web sitesi veya uygulaması yapan mühendisler olarak bilse de bu alan yazılım mühendisliği alanının sadece çok az bir kısmını işgal eder. Uzaya bir roketin fırlatılması, bir arabanın yürümesi, droneların havada uçması ve robotların verilen komutları yerine getirmesi için yazılım mühendislerine ihtiyaç vardır. Günümüzde yazılım mühendisi olmadan elektronik ve elektrik aletleri çalıştırmak imkansızdır. Tartışmasız Türkiye'de ve dünyada iş kolu en geniş olan mesleklerden biridir.


    Yazılım mühendisliği talebi dünyada artmaya devam ediyor, son 10 yılda %25 'lik istihdam artışı yaşayan bu mühendislik dalı, ilerleyen dönemlerde de hız kesmeden ilerleyecek. Akıllı cihazlara olan talepte ne kadar artış yaşanırsa, bu artış direkt olarak yazılım mühendisliğine yansıyacak.

    Published Date:

    July 28, 2020

    Updated Date:

    December 02, 2023