Yazılım Öğreniyorum - Yetenek Gereksinimleri - Yalnızlık (1.Sezon - 1.Bölüm)

Dec 24, 20206 dakika

Yazılım öğrenme deyince kısaca maddeler halinde listeleyeceğim ve sizi başarıya götürecek sihirli sopam yok. Yazılım öğrenmek isteyen arkadaşlar benden tavsiye istediklerinde, hep şu tavırla karşılaşıyorum: “Ali abi çok konuşuyon, mavi hapı ver çokta kafa ütüleme!”. Olaya böyle yaklaşırsanız yazılımcı olamazsınız demiyorum ama çok iyi bir programcı olma olasılığınız yolda yürürken kafanıza meteor düşme olasılığından daha düşük. Gönül ister ki şunu, bunu ve onu yap cillop gibi mühendis olursun demek. Lakin, işin doğası buna uygun değil. Aşağıda yazacaklarım benim sektörden edindiği gözlemlerim ve tecrübelerimin bir karışımı. Yazıyı mavi başlıklar halinde bölümler şeklinde ve siyah ile belirttiğim alt başlıklar halinde parça parça ayırdım. Uzun soluklu bir yazı olacağı için okumaya başlamadan önce biraz rahat bir yere geçmenizi, yanınıza kahvenizi çayınızı almanızı ve arka fonda ağır ağır çalacak bir müzik açmanızı tavsiye ediyorum. Emin olun aşağıdaki tavsiye niteliğinde size sunacağım önerileri, takip etmeniz durumunda beklentilerinizi üzerinde bir yazılımcı olacaksınız. Çünkü, aşağıdaki yazacaklarım iş gereksinimlerin büyük bir kısmını yazılımcılar üçyüzle geçerler. Hız adamı öldürür, siz o kadar hızlı geçmeyin!



Her içerikte bir konuya değinecek şekilde atomik parçalar halinde yayınlayacağım. Mümkün olan en kısa sürede diğer bölümleri de fırsat buldukça yazacağım, kaç bölüm olacak bilmiyorum ama ne kadar olması gerekiyorsa o kadar ekleyeceğim.





Yetenek Gereksinimleri

Yazılım nedir nasıl öğrenir denildiği zaman hem ülkemizde hem dünyamızda insanlar sanki gizli bir örgüt gibi hepsi madde madde bir liste çıkarıyorlar, ben olayın o kadar basit olmadığın biliyorum, nerden biliyorsun diyenlere "Damdan düştüm" diyorum. Yazılımı öğrenmek ve bunun ötesinde başarılı olmaya çalışmak koronavirüs tedbirleri gibi on on beş koşuldan çok daha fazlası olduğu kanatindeyim. Hepimizin bildiği gibi bir kişinin işini iyi yapıp yapamayacağı büyük çoğunlukla işin manevi ve maddi gereklililklerini ne kadar yerine getirdiği ile alakalı.Hem üniversitede hem çalışma hayatında nice bilgisayar mühendisleri gördüm kod diyince midesi bulanan. Bu kod yazamadığından veya yazmak istemidiğinden değil. Programlama için işe uygun kişilikte olmamasından kaynaklanıyor. Yazılımda huzurlu ve başarılı olmak istiyorsanız aşağıdaki kişisel yeteneklere sahip olmalısınız, eğer bu yetenekler sizde yoksa geliştirmenin bir yolunu bulmalısınız. İsterseniz ilk olarak yalnız ve yalnız kalabilme konusu ile başlayalım.



1.Yalnızlık

Yalnızlık Allah'a mahsus ondan şüphemiz yok, en azından benim yok. Burada kastetmiş olduğun şey mutlak bir yalnızlık değil. Bütün insanlarla iletişimi kesip rabıtaya girme veya Buda gibi kendini yalnızlığın içinde bulma arayışıda değil. Yazılım projelerinde çoğunlukla insanlar bir bütün gibi çalışsada aslında zamanların %90'da yalnız başınadır. Eğer, kişiliğiniz başka bir insanın yokluğunda bunalıma giriyor ve sürekli olarak bir ruhun yanınızda olmasını diliyorsa, yazılım sizin için uygun bir iş olmayabilir. Kendi adıma konuşmak gerekirse, yalnızlığı kanıksamak ve varlığımı yalnızlıkla birlikte bütünleştirmek için bir buçuk sene Ankaranın en ucra köşelerin birinde önce kendimi tanımak daha sonra yazılımın bence ilk önceliği olan yalnız kalabilmeyi başarmak için böyle bir yolculuk yaptım. Buraya bir antiparantez açmak istiyorum, çok sevdiğim ve saydığım abim bir gün ziyaretime gelip ve şöyle demişti: "Ali sen burada comport zone oluşturmussun", çok üzülmüştüm, şimdi ise öylece söylenmiş bir laf olduğunu düşünüyorum, eğer gerçekten demişse kendini yalnızlıkla terbiye etmek konfor alanıyla alakalı olmadığını abime buradan iletmek istiyorum...Konuya devam edelim.



Yalnız kalabilme eşiğinizi artırmak için benim yaptığım şekilde yapmak zorunda mısınız? Kesinlikle hayır, herkesin bir hikayesi var sizde şüphesiz kendi romanınızı yazacaksınız. Ancak, yazılıma başlamadan önce belirli bir süre yalnız bırakıp kendinizle ne kadar diyalog kurabildiğinize bakın. Yoksa, yazılıma başladıktan sonra yazılım aslında görüldüğü gibi çokta matah bir şey değilmiş diyebilirsiniz. Size burada konuyla alakalı bir anımı anlatmak istiyorum, TOBB'da okurken Cihan diye bir bilgisayar mühendisi arkadaşım vardı, kulakları çınlasın çok iyi adamdı. Zamanın tam hatırlayamadığım bir günde Balgatta bir kafede oturmuş sağdan soldan muhabbet ediyorduk, bir anda konu mühendisliğe geldi, o zaman Cihan Bilgisayar Mühendisliğini bende Endüstri Mühendisliğini okuyorum, o Endüstri okumak istiyor ben de Bilgisayara geçmek istiyorum. Dedim ki Cihan bölümün çok güzel niye sevmiyorsun, sigarasından derin bir nefis çekip çayı yudumlayıp serkeş bir tavırla şöyle demişti: "Ali, bilgisayarın başına oturunca kendimi yalnızmış gibi hissediyorum, daralıyorum, bunalıyorum bir şey yapmak istemiyorum". Evet işini sevmeyen bir çok insanın, artık böyle bir ruh halinde olduğunu Cihan örneğinden biliyorum. Ki böyle bir ruh haliyle yazılıma devam eden insanlar, her ne kadar bilinmese de major depresyon ve obsesyon gibi uzun süreli hastalıklarla boğuşmak zorunda kalıyor. Hasta olmanız yetmezmiş gibi ne yazık ki ülkemizde bu tür hastalıklar delilik işaretidir. Duydun mu X hap alıyormuş, duydun mu psikologa gidiyormuş. Aman dikkatli olun, yoksa toplum seni beni kabul etmez! Onlarsız biz ne yaparız!



Yalnızlık geliştirmek sanıldığı kadar zor değil ama söylenildiği kadar da basit değil. Tabi ki yalnızlık insanın hemen adapte olabileceği bir yetenek de değil. Hele hele şu ahir zamanda(Konya Mode-On) insanlara ve iletişime o kadar bağımlıyız ki, on dakika telefonumuzu bulamazsak krizlere giriyoruz. Günümüzde biliyorsunuz , herkese şöyle telkin edilir aman sosyal ol aman kendi yalnız başına bırakma, çok ama çok yanlış bir tavsiye. Bence insan ihtiyacı kadar sosyal olmalı ihtiyacı kadar yalnız kalmalı. Bir insanın ne kadar yalnız ne kadar insan arasında olduğunu insanlar nasıl tahîn ediyor bilemiyorum. Belki Yapay Zeka kullanıyorlardır.



Yalnızlığa alışmak için tamam kendimi kapatıyorum artık bundan sonra yalnız kalacam demek zor bir karar. Çünkü, bu insanın aynayla, insanlarla ve çevreyle değil direkt olarak ruhu yüzleşeceği bir hal, ki insanın en büyük korkularından biri. Yalnız kaldıkça kendimizle hesaplaşır, en insani korkularımızla baş baş kalıar ve kendimizi ruhen zorlamaya başlarız. Böyle bir iş için öncesinde mental olarak bir hazırlık yapılması gerekir.



Yalnızlık, kendi içinde farklı yeteneklerin bileşimini içeriyor. Burada bu konuya girmek istemiyorum ama yalnızlığa alışmak için kendini olduğu gibi kabullenebilme, bulunduğunuz yere hakim olabilme, gerçek hayattan kopmamaya çalışma, ağır akan zamana karşı direnebilme vb... alt kısımlarıda insanı bu süreçte ayrıca zorlayacak kısımlar olacaktır.



Diyelim ki belirli bir zaman böyle bir şey yapmaya karar verdiniz, herşeyin ilki gibi kendizle kalmakta bir süre sizi zorlayacaktır eğer kırılma noktasında kavgaya devam ederseniz bir noktadan sonra zaman geçtikçe direncinizi artar ve artık başka insanlarla rahatsızlık duymaya başlarsınız. Burada tekrar bir daha üzerinden geçmek istiyorum, eğer yalnız başına değil farklı aile fertleri veya arkadaşınızla kalıyorsanız kendinize gün içinde belirli saatler ayırıp izole ederek kısmende olsa bunu başarabilirsiniz. Ben zaten yalnız kalıyorum Netflix, Youtube mutube hep yalnız izliyorum yalnızlığından aman uzak durun. Bu yalnız kalma hali değil, kafayı durdurma hali.



Yalnız kalabilme dirence ki bana göre bir yazılımcıda olması gereken ilk yetenek, mutlaka işe başlamadan kontrol altına alınmalı. Eğer bunu becerebilirseniz büyük ihtimal bundan sonra ekleyeceğim maddeler sizin azminize ve işinize ne kadar saygı duyduğunuza kalacak.



Küçük bir destek binlerce beğeniden daha değerlidir
https://bylge-images.s3.amazonaws.com/wheat-3241114_1920.jpg
Ali Söylemez

Endüstri Mühendisi, Yazılımcı - Bylge.com Kurucusu

Bylge Icon
Bylge Icon