bylge-logo

    Bylge

    Yılın Adamından, Dahiden, Gazeticeden, Halk Kahramanından İşkence-Mağduruna: Julian Assange

    Julian Assange, dünya kamuoyunu 10 yılı aşkın süredir meşgul eden bir isim. En son tutulduğu hapishanede işkence iddialarıyla gündeme geldi. Julian Assange gerç

    Picture of the flexbox

    flexbox

    @flexbox

    Julian Assange, dünya kamuoyunu 10 yılı aşkın süredir meşgul eden bir isim. En son tutulduğu hapishanede işkence iddialarıyla gündeme geldi. Julian Assange gerçekten ne yaptıda bu kadar sıkıntı çekmek zorunda kaldı, bunu hak ediyor mu sorularına değerlendirmeden önce Julian Assange bu noktaya gelene kadar ki yaşamış olduklarını yazmak istiyorum. Yukarıdaki soruların cevabını da size bırakıyorum.


    Yaşantısı

    Julin Assange 1971 tarihinde Avustralya’nın Townsville şehrinde doğdu. Yaşamının ilk yıllarında sürekli olarak hareket halindeydi, ailesiyle birlikte çok fazla yer değiştirmek zorunda kaldı. Çocukluk yaşlarında, eğitiminin çoğunu evde öğretim yoluyla almak zorunda kaldı. Gençliğin ilk yıllardan ise sıradışı bir bilgisayar ve programlama yeteneğine sahipti. O dönemde internette “Mendax” takma ismini kullanarak NASA ve Pentagon gibi çok üst düzey güvenlikli sistemlerin içine sızdı. Bu girişimlerden sonra Avustralya Mahkemelerince 31 ayrı siber suçtan hakim karşısına çıktı, ancak bu davaların sonucunda Assange hapis cezası almadan ufak kefalet ücretleriyle serbest bırakıldı.





    Wikileaks ’ın Kurulması

    Assange, Wikileaks sitesini ilk olarak 2006 yılında açtı. Wikileaks’in ilk açıkladığı belge Somali teröristlerin devlet yetkilerini öldürmek için planladıkları suikast üzerinde oldu. Daha sonra bu belgeleri Amerika’nın insanlık dışı hapishanelerinden biri olan Guantanamo ve dünyayı ilgilendiren bazı gizli belgelerin açıklanması izledi.





    Julian Assange Adının Duyulması ve Wikileaks Belgeleri

    Wikileaks 5 yıldır aşkın bir süredir yayın hayatına devam etmesine rağmen Dünya’da çok sınırlı insan tarafından biliyordu. Ta ki 2010 yılında Amerikan Ordusunun Afganistan ve Irak savaşları sırasında yapmış olduğu yazışmaların, ki 500 bin kadar belgeye tekabül ediyor, Wikileaks'e yüklenmesine kadar. Wikileaks belgelerinin yayınlanması, bütün dünyada şok etkisi yarattı. O dönemde bu belgeler sadece Wikileaks üzerinde yayınlanmadı. Dünyanın önde gelen gazeteleri Guardian, New York Times, Le monde, Der spiegel ve diğer dünyaca ünlü gazeteler de manşetlerinde bu belgelere yer verdiler.


    Wikileaks belgelerinin yayınlamasından sonra , Assange 2010 yılı Time dergisi tarafından Dünyada Yılın Kişisi seçildi. 2011 yılında ise Sydney Barış Vakfı tarafından Nelson Mandela ve Dalai Lama’ya da verilen altın madalya ödülüne, insan hakları arayışındaki olağanüstü başarısından dolayı layık görüldü. Assange almış ve alacak olduğu son ödüllerde bu oldu. Bu belgelerden sonra Julian Assange ‘ın başı beladan kurtulmadı, hem İsveç Hükümeti tarafından taciz iddiaları ve soruşturmalarıyla, hemde İngiltere ve Amerikan hükümetlerinin casusluk suçlamaları ile yüzleşmek zorunda kaldı.




    Wikileaks Belgelerinin Yayınlanmasından Sonra

    İngiltere Mahkemelerince, Assange’ın İsveç’e iadesini onaylayan karar sonrasında başvurduğu temyiz başvurusundan da ret yanıtı alan Assange, İsveçin kendisini Amerikaya gönderebileceği ve Amerikada ölüm cezasına çarptırılabileceğinden korktuğu için İngiltere'deki Ekvator Büyükelçiliğine İsveç’e muhtemel iadesinden kaçmak için sığındı. Burada tam 7 sene geçirmek zorunda kaldı.



    Wikileaks’ın Amerikan Siyasetine Olan Etkisi

    2016 yılında Wikileaks 250.000 kadar yeni belge yayınladı. Bu belgeler Demokratik Partiye ait bir çok iç yazışmayı içeriyordu. Belgelerin içinde o dönemki Amerikan Başkan Adayı Hillary Clinton’a mail yazışmaları ve Hillary Clinton’ın kendi partisi içinde başkanlık adayı için yarıştığı Bernie Sender’in kampanya sürecini baltalamak için yaptığı girişimlerde yer alıyordu. Demokratik Parti yetkilileri, belgelerin yayınlanmasından sonra bu girişimin Hillary Clinton’un başkanlığı kazanmasını engellemek için Rusya hackerları tarafından Assange'a yayınlaması için verildiğini iddia etti.





    Ekvator Büyükelçilğinden Çıkarılması ve İşkence İddiaları

    Ekvator, Assange’ın büyükelçilikte sığınmasına artık gerek olmadığını ve kişinin Uluslararası Hukuk Kurallarını çiğnediğini gerekçe göstererek büyükelçilikten çıkartma kararı aldı.Ekvator hükümetinin bu dönemde değişmiş olması kararın değişmesinde bir numaralı faktör olarak değerlendirildi.


    Ekvator hükümeti tarafından verilen bu karardan sonra, İngiltere polisleri Ekvator Büyükelçiliğine gelerek Assange ‘ı tutukladılar. İngilterede Assange'ın hapishane günleri devam ederken işkence yapıldığı iddiaları gündeme gelmeye başladı. Assenge’a ait medyaya verilen resimler de işkenceye maruz kaldığı yönündeki görüşleri destekler nitelikte. Her fırsatta diğer ülkelere demokrasi ve insanlık dersi vermeye seven, batının sözde gelişmiş çok demokratik ülkelerinin bu konuda sessiz kalması ise ayrı bir soru işareti olarak kalmaya devam ediyor.









    Published Date:

    May 01, 2020

    Updated Date:

    December 02, 2023